Egy ismeretlen férfi keresi Baranyi Krisztina elveszett érettségijét

Kedves Követőim!

Több jelzés érkezett hozzám, miszerint egy általam nem ismert férfi üzenetben keres meg sokakat és információkat kér tőlük a magánéletemről azzal, hogy a wikipedia oldalamat szerkeszti. Ezúton tájékoztatok mindenkit, hogy soha nem hoztam létre ilyen oldalt, nem bíztam meg ilyen létrehozásával/szerkesztésével senkit. Amennyiben létezne ilyen, az ott lévő információk valódiságát nem ellenőriztem és semmilyen módon nincs közöm hozzá. Kezdődik a kampány! 😉
Frissítés:
Az említett férfi idetalált a posztom alá és itt is feltette a „kérdését”, amely hazugságok felsorolása volt, egy kérdő mondatba foglalva az ilyen típusú kérdéseket már jól ismerem a fideszes szennymédiából. Még egyszer: semmi közöm a wikipedia oldalhoz, amely a nevemet viseli. (Facebook, 2023. június 11.)
Alighogy a fenti figyelmeztetés megjelent Baranyi Krisztina hivatalos facebook oldalán, követőit rögvest instant lincshangulat kerítette hatalmába. A veretes hozzászólások, lájkok és megosztások záporában sokáig tűnhetett úgy, hogy senkit sem érdekelnek a részletek, de kisvártatva felbukkant néhány ünneprontó, aki rákérdezett: „Mégis, mi érdekelte ezt az ismeretlen férfit?” Az ilyen irányú kérdések törlése azonban gyorsan világossá tette minden kíváncsiskodó számára, hogy nem csupán a kérdésre adható válasz, hanem maga a kérdés is: magánügy.
 
Váratlan fordulatként aztán maga az ismeretlen férfi szólt hozzá a bejegyzéshez, melyben elismerte, hogy Ő lenne az a bizonyos „ismeretlen” és csupán annyit szeretne megtudni, hogy: „Ferencváros polgármestere mikor és hol érettségizett?

Az ismeretlen férfi is gyorsan megkapta a határozott választ: törlés és tiltás. A később frissített bejegyzésből kiderült, hogy az ismeretlen férfi hiába fedte fel személyét, a polgármester nem ismerte fel őt, továbbra is „a férfi” -ként hivatkozott rá. Ha a személyét nem is, a motivációit viszont felismerni vélte: „Az ilyen típusú kérdéseket már jól ismerem a fideszes szennymédiából.” Az ismeretlen férfi tehát valami megafonos rágalmazó / hazudozó lehet, a polgármester érettségijének helye és ideje pedig tabu, nem pedig a Wikipédián megosztható információ. 

 Gyakran ismételt kérdések: 

Miért olyan fontos kérdés az, hogy van vagy nincs érettségije a polgármesternek?

Az nem fontos, hogy van vagy nincs érettségije a polgármesternek, de az nagyon is fontos lenne, ha bárki megkérdezi őt, hogy mikor és hol érettségizett, akkor a legnagyobb természetességgel árulja el ezt az információt. Minden más reakció – mint a hallgatás, vagy a támadó fellépés – egyaránt arra enged következtetni, hogy az érettségijével nincs minden rendben.

Minden fent van a neten. Miért nem keres rá egyszerűen a Google -ön, hogy mikor és hol érettségizett Baranyi? 

Sok minden fent van Baranyiról, de ez az adat nincs fent.  

 

Miért nem kérdezi meg Baranyi Krisztinát, ha annyira érdekli az érettségije? 

Megtörtént, de sem az adatigényléssel, sem pedig az önkormányzat oldalán megadott e-mail címre küldött levéllel nem sikerült eredményt elérni. Az adatigénylést elutasította az önkormányzat, a közvetlenül a polgármesternek küldött levélre pedig nem érkezett válasz.   

Miért nem lehet tiszteletben tartani a polgármester magánéletét?

Az érettségi bizonyítvány kiállításának dátuma és a kiállító intézmény neve csupán egy tényadat. Nyilvánosságra​ hozni ezt az adatot nem törvényi kötelezettsége a város vezetőjének,​ hanem egy követendő politikai norma. Amit Baranyi esetében magánügyként lenne érdemes kezelni talán az, hogy miért kellett elhagynia a gimnáziumot a képzés utolsó évében. A történet​ tényadat​ része​ a Wikipédiára való, a magánéleti​ része​ pedig maradjon ​továbbra is ​​bulvármédia asztala. 
 

Miért akarja valaki szerkeszteni Baranyi Krisztina Wikipédia oldalát, amikor ezzel nem lett megbízva? 

A Wikipédiát éppen azért hozták létre, hogy bármiféle felkérés, engedély nélkül bárki – akár egy ismeretlen férfi – is szerkeszthesse. Ha valakinek éppen olyanja van, hogy egy bejegyzést készít egy közszereplőről, esetleg kiegészít vagy pontosít egy már meglévő bejegyzést, akkor tegye meg bátran. A Wikipédiát szerkeszteni könnyű, releváns forrással alátámasztani a megosztott információkat már sokkal nehezebb. Baranyinak éppen ezért nem harcolni kellene a saját átláthatósága ellen, hanem a hiányzó életrajzi adatainak megadásával kellene segítenie a szerkesztők munkáját.  

Miért kellett megszólítani Baranyi Krisztina ismerőseit? 

Pontosabban: volt osztálytársait. Baranyi 1967 -ben született, így könnyen kiszámolható, hogy a polgármester középiskolai tanulmányait 1981 -magasságában kellett, hogy megkezdje. És valóban, Baranyi Krisztina szülővárosában, Salgótarjánban működő Bolyai János Gimnázium I. D osztályába az 1981-82 -es tanévre beiratkozott egy Baksa Krisztina nevű tanuló. Na, de ez a Baksa Krisztina azonos azzal a Baranyi Krisztinával, aki mára egy országosan ismert közéleti szereplővé vált? A gimnázium évkönyvében erre természetesen nem találjuk meg a választ, ezért fordult az ismeretlen férfi is a polgármester egykori osztálytársaihoz segítségért, akik készséggel erősítették meg, hogy: „Ez a Krisztina, az a Krisztina.” 

Azt viszont nem tudták megmondani a régi osztálytársak, hogy végül hol érettségizett Baranyi, hiszen az évkönyv arról is árulkodik, hogy csak három évet járt a Bolyaiba, a 4. évben már hiányzik a névsorból és a végzettek között sem találjuk a nevét. 

Baranyi (Baksa) Krisztina a salgótarjáni Bolyai János gimnáziumban kezdi meg középiskolai tanulmányait 1981 -1982 -es tanévben
Baranyi (Baksa) Krisztina a salgótarjáni Bolyai János gimnáziumban kezdi meg középiskolai tanulmányait 1981 -1982 -es tanévben

 

Baranyi (Baksa) Krisztina a salgótarjáni Bolyai János gimnázium évkönyvében 1983
Baranyi (Baksa) Krisztina a salgótarjáni Bolyai János gimnázium évkönyvében 1983 -ban

 

Baranyi (Baksa) Krisztina a salgótarjáni Bolyai János gimnázium évkönyvében 1984 -ben
Baranyi (Baksa) Krisztina a salgótarjáni Bolyai János gimnázium évkönyvében 1984 -ben

 

Baranyi (Baksa) Krisztina 1985 nyarán nem tett érettségi vizsgát a salgótarjáni Bolyai János gimnáziumban
Baranyi (Baksa) Krisztina 1985 nyarán nem tett érettségi vizsgát a salgótarjáni Bolyai János gimnáziumban

Baranyi Krisztinának van diplomája, tehát érettségije is van. Akkor mi értelme az érettségijét firtatni?

Mert nem az a kérdés, hogy van vagy nincs érettségije Baranyi Krisztinának, hanem az, hogy mikor és hol szerezte azt. Egyébként attól, hogy valakinek van egy valid diplomája, az nem jelenti szükségszerűen azt, hogy az érettségije is valid. Az viszont kétségtelen, hogy Baranyi 1999 -ben – mint Kebiche Krisztina – személyügyi szervező végzettséget szerez a Pécsi Tudományegyetemen, így Baranyin és az egykori középiskoláján kívül az egyetem is tudja, hogy hol és mikor érettségizett a polgármester. 

 

Mi történik akkor, ha Baranyi Krisztina nem árulja el, hogy mikor és hol érettségizett?

Semmi. A Wikipédián nem lesz elérhető ez az információ, amit majd valahogy túlél az emberiség. Marad a levegőben egy történet, melynek nincs befejezése. Csak annyi biztos, hogy 1985 nyarán Baranyi Krisztina nem tett érettségi vizsgát a salgótarjáni Bolyai gimnáziumban. A választási kampány során viszont rengeteg nyilvános alakalom kínálkozhat stúdióbeszélgetések, interjúk, lakossági fórumok, testületi ülések és egyéb rendezvények formájában, ahol erre rá lehet kérdezni.   

Ki az „ismeretlen férfi”? 

Egy általam nem ismert férfi”. Ez éppen úgy hangzik, mint amikor egy bűnelkövetőről adnak személyleírást. Baranyi nem véletlenül fogalmaz így. Megbélyegzi az érettségije után érdeklődő „ismeretlent”, hogy senki ne álljon vele szóba, miközben pontosan tudja kiről van szó. Az alábbi rádióműsorban így nyilatkozik az ismeretlen férfiről: 

 

Lehetséges, hogy a Fidesz akar „érettségi ügyet” kreálni Baranyi köré? 

Ha ez valóban így van elengedhetetlen, hogy Baranyi is partner legyen ebben. Érettségi üggyé csak abban az esetben dagad ez a kérdés, ha Baranyi továbbra sem válaszol. Onnantól ugyanis értelmét veszti minden jó és rossz szándékú találgatás, amint előáll egy évszámmal és egy intézmény nevével. 2016 -ban amikor a fideszes Bácskaitól kért és kapott soron kívül önkormányzati bérlakást, csak azért sikerült elkerülnie, hogy ráégjen a korrupció bélyege, mert az utolsó utáni pillanatban rálépett a fékre.   

                                           

Miért nem inkább Farkas Flórián érettségije után érdeklődik? 

„Érettségit a Budakalászi gimnázium esti tagozatán szerzett 2001-ben.” Ebben az egyetlen mondatban, mely Farkas Flóriánt bemutató Wikipédia bejegyzésben olvasható, újságírók és civil aktivisták tengernyi munkája fekszik. Mára tudjuk, hogy Farkas Flórián mikor és hol érettségizett. Megérte rengeteget dolgozni egyetlen mondatért? Szerintem igen. Ugyanezt gondolom Baranyi Krisztina érettségijéről is.