Illatos az árok?

Illatos az árok? - jozsefattilalakotelep.hu
Illatos az árok? - jozsefattilalakotelep.hu

Mi folyik békésen az Illatos-árok medrében a Soroksári- Duna felé? A kérdés azért különösen izgalmas, mert a patak partját a mérgek áztatta vegyiművek kerítése kíséri végig a Határ út túloldalán.

Tavaly már megpróbáltam beszerezni a Miért vagyunk mérgesek?! cikksorozathoz az Illatos-árok vízminőségével kapcsolatos információkat is, de akkor rossz ajtón kopogtattam.

Pár hete sikerült megtalálnom a megfelelő ajtót. Az Illatos-árok vizét ökotoxikológiai és növényvédő szer analitikai szempontból is megvizsgálják. Az ökotoxikológiai vizsgálat eredménye megérkezett, de a növényvédő szer analitikai vizsgálat eredményére még egy kicsit várnunk kell.

Tisztelt Kürthy Úr!

Kérésének megfelelően tájékoztatásul küldöm a mérési eredményeinket, amelyeket a növényvédő szer analitikai eredményekkel kiegészítve hivatalosan is meg fogunk küldeni egy összefoglaló szakvéleményben.

A mintákat a térképen jelzett helyekről vettük. Az elsőt az Illatos árokból, mielőtt zárt csatornaként folytatja az útját, a másodikat a Soroksári Dunaág egy befolyójából, amelyről elképzelhető, hogy az Illatos árok vizét is tartalmazza, mert annak közvetlen befolyását nem találtuk.

A helyszínen mért paraméterek közül az oldott sótartalmat jelző vezetőképesség volt magasabb az árokban, amely közvetlen problémát nem okoz a halaknak. Fontos, hogy az árokban is a magas vízhőmérséklet ellenére kedvező volt az oldott oxigén mennyisége.

A laborban vizsgált paraméterek közül néhány kifogásolható, mert elsősorban jelentős növényi tápanyagot jelentenek (ammónium, nitrit, orto-foszfát), de a pH emelkedésével az ammónium ionból jelentős mérgező ammónia is képződhet. Jelenleg azonban a Dunaágban ilyen közvetlen halpusztulást okozó veszély nem áll fenn.  A szerves anyag tartalmat jelző mutatók is elfogadhatók (KOI, BOI).

Az ökotoxikológiai eredmények sem mutatnak akut problémát: Az érzékeny kísérleti halak egyik mintában sem pusztultak a 4 napos vizsgálat során, a kisrákok (Daphnia) esetében az Illatos árokból származó mintában 20 %-os pusztulás volt megfigyelhető a 2 napos kísérlet végére, a torkolati mintában nem volt elhullás.

illatos_arok_Baskay

Az analitikai eredmények függvényében szükséges lehet újabb, célzottabb mintavétel és esetleg krónikus (hosszabb időtartamú) ökotoxikológiai vizsgálatok elvégzése is.

Üdvözlettel: Báskay Imre

 

Báskay Imre

Laboratóriumvezető

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Növény-, Talaj- és Agrár-környezetvédelmi Igazgatóság

Gödöllői Vízélettani Laboratórium