Miért vagyunk mérgesek?

fotó: illusztráció
fotó: illusztráció

Szeretjük lakótelepünket és büszkék vagyunk a lassan hivatalossá váló szlogenre:  „A legzöldebb lakótelep”.  Azok, akik a József Attilát választják új lakhelyüknek – sok más kedvező tulajdonsága mellett – pont azért költöznek ide, mert ha már Budapest, akkor szeretnének a város egy tisztább – egészségesebb részén élni.

Budapesti Vegyiművek szennyezése

 Kevesen tudják viszont, hogy a parkos lakóteleptől kőhajításnyira, egy mérgekkel átitatott telephelyen, több ezer tonna veszélyes hulladékot tárolnak a legkevésbé sem szakszerű módon. Ezek a többségében rákkeltő anyagok bekerültek a talajvízbe, illetve folyamatosan párolognak a levegőbe. Ha leginkább nyári napokon érezhető fura vegyszerillat lengi be a lakótelepet, az innen származik.

budapesti_vegyimuvek_BVM

Pontosabban a 2007 -ben becsődölt Budapesti Vegyiművek,  Illatos úti telepéről. A IX. kerületnek ebből a szegletéből szinte egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán érkeznek hírek. Ide csak akkor jön az ember, ha itt van dolga. A Határ és az Illatos út közötti falak, kerítés és iparvágányok gyűrűjében egy külön világ rejlik, pedig még ez is Ferencváros.

Veszélyes hulladék az Illatos úton forrás: nol.hu

(…) A hulladékok és vegyi anyagok csomagolása többségében sérült, megrongálódott. A veszélyes hulladékot tartalmazó hordók egy részének fedele, fóliázása megsérült, több hordó alja korrodálódott, tartalmuk a földre folyik. A hordók egy részének teteje leesett, így azok közvetlenül érintkeznek a levegővel, esetleges csapadékvízzel. A hulladékok kb. 50 %-a fedett fóliával, a többi hordó takarás nélkül áll. (…) részlet a Környezetvédelmi Felügyelőség 2012. február 6 -án kelt határozatából

szenny
A terület talajvíz szennyezettségi térképe 2009 -ben (Elgoscar-2000 Kft.)

(…) a szabadban tárolt hulladékokat és vegyi anyagokat a nagy melegek idején folyamatosan locsolják, hogy az esetleges tüzet, robbanást megakadályozzák. Tekintettel arra, hogy a fenti, sérült göngyöleg anyagok tárolása műszaki védelem nélkül történik, a locsolással a szennyező anyagokat gyakorlatilag közvetlenül bemossák a már egyébként is szennyezett talajba, talajvízbe. (…) részlet a Környezetvédelmi Felügyelőség 2012. február 6 -án kelt határozatából

 illatos_arokA lakótelep mellett csörgedező Illatos-árok, a vegyipar mellett folyik tovább, és nyílegyenesen halad a 800 méterre lévő Ráckevei-Dunába. Tartani  lehet tőle, hogy a vegyipar mérgezett talajvize előbb-utóbb utat talál az Illatos árokhoz.

tartos-kornyezetkarosodas

A tulajdoni lapra már évekkel ezelőtt bejegyezték a „Tartós környezetkárosodás” tényét. (A teljes tulajdoni lap itt megtekinthető.)

Juhász András, „csupán” egy  XX. kerületi lakos, akinek elege lett abból, hogy vegyi anyagok bűzében kell élnie. A vegyipari szennyezés elleni tiltakozásához sok környékbeli lakos csatlakozott. Rengeteg munkát fektetett az ügybe, de a döntéshozók érdektelenségébe és falakba ütközött. Végül feladta a küzdelmet és elköltözött.

Sajnos a szennyezés kérdése belecsúszott egy „büdös” vagy „nem büdös”, illetve „honnan jön a büdös?” nevű parttalan játékba, amit a szennyezőkkel birkózó civilek és a lakosságot képviselő politikusok máig előszeretettel játszanak, ha a szennyezés szóba kerül.

img_45080
forrás: fidesz.hu

Bácskai János és Vas Imre 2010 -es választási kampány hajrájában álltak ki a vegyiművek elé és „Valami bűzlik az Illatos úton, avagy Rohad az államgépezetben valami?” – címmel sajtótájékoztatót tartottak. A választásokat követően a szennyezés felszámolására tett erőfeszítéseiket már nem kommunikálták.

A mostani kampányban pedig Szirmai András polgármesterjelölt vette fel kampányígéretei közé a szennyezés felszámolását.

Közel áll hozzánk - Gázmaszkos vegyipari munkás szobra a Dési Huber utcában a Lipóti pékség előtt
Közel áll hozzánk – Gázmaszkos vegyipari munkás szobra a Dési Huber utcában a Tinódi pékség előtt

 Fontos lenne, hogy kerületünk lakosságát legalább  az önkormányzat által fenntartott média (Ferencváros újság, 9.tv) lássa el rendszeresen naprakész információkkal a környezeti kármentesítés folyamatáról, hiszen van elég nyitott kérdés. Például:

– Az Illatos-árok vízében kimutatható a Budapesti Vegyiművek szennyezése?

– Budapest, illetve más települések ivóvízbázisát veszélyezteti vagy sem ez a szennyezés?

– Nőtt a vegyiművek környezetében élők és a hatásterületen dolgozók körében a – budapesti átlaghoz viszonyítva – a daganatos megbetegedések száma?

– Milyen eredményeket lehet eddig felmutatni a kármentesítésre nyert 1,4 milliárd forintos uniós támogatásból? Mi lett a pénz sorsa?

– Várhatóan mikor szállítják el a veszélyes hulladékot a vegyiművek területéről?