Hány méter a rekortán futópálya hossza?

Futópálya télen - József Attila lakótelep
Futópálya télen - József Attila lakótelep

A nyúldombi rekortán futópálya, a rendszeresen futó lakótelepiek egyik legfontosabb “közintézménye”. Gyakran ismételt kérdések körébe tartozik az, hogy hány méter ennek a futópályának a hossza?

Nyúldomb /Fotó: I ♥ József Attila-lakótelep/
Nyúldomb /Fotó: I ♥ József Attila-lakótelep/

Kilométeróra hiányában a következő primitív módszerrel mértem: A biciklim gumiköpenyét fehér szigetelőszalaggal megjelöltem  és a futópályán (pontosabban a rekortán futókör külső ívén) körbetolva megszámoltam, hogy hányszor fordul a kerék amíg visszaérek a mérés kezdőpontjához.

Egy extrém záport követően folyóvá alakult át a futókör
Egy extrém záport követően folyóvá alakult át a futókör

142,3 fordulatot tett a biciklim kereke. A kapott számot már csak be kellett szoroznom a kerék kerületével. A szöveges feladat eredménye tehát: 317 méter 

 • Tompa Tibor

  Köszönöm az információt, már épp újra akartam mérni, pár éve mértem, 320m rémlett. Bár ha még nem esteledik, személy szerint szívesebben futok a kiserdőben.

 • Amivel a rendőrök mérik a fékutat, talán azzal az eszközzel lehetne a leghitelesebben lemérni. Én a kiserdőben a szabadon eresztett kutyák miatt, nem élvezném a futást.

 • Renényi Antalné

  Sajnálom,hogy a még lakótelepen lakó fiatalok és” középkoruak” nem latták a feltett kérdést!-.mert Ők sokszor és sokat “szenvedtek” ott . Sokszor futották ott a hires Cooper tesztet,amit annyira nem szerettek,de ma már életük delén elismerik,hogy nem volt az olyan rossz-Ők talán tudták volna,hogy 300 méteres a pálya. Egy régi TORONYHÁZAS,aki fél életét a lakótelepen töltötte

 • La Belle Époque

  A futópályák méretét a belső kör szélétől 20 vagy 30 cm-re mérve adják meg.
  Ez a Nyúldombnál 300 m.

 • Kik?

 • La Belle Époque

  Ez a szabvány, illetőeg az előírás a versenypályákon.
  A szabadtéri pályá hossza 400 m a fedett pályáé 200 m.

  “A 400 méteres a legbelső pálya, a pálya hosszát a szegélytől 30 cm-re mérik. Ha nincs szegély, akkor a festett vonaltól 20 cm-re.
  Az pályák szélessége 1,22 m és 1,25 között változhat .
  Az egyenesek hossza 84,39 m, a kanyar sugara 36,5 m (belső szegély).
  Így az 1. és a 2. pálya hosszának 7,0372 m a különbsége, a többi szomszédos pályának pedig 7,6655 m. 1,22 méteres pályaszélességgel számolva. (a különbség azért van, mert a belső szegélytől 30 cm-re mérik a 400 métert).”
  Bővebben:
  1.) A szabvány futópálya hossza 400 m, amely két párhuzamos egyenest és két egyenlő sugarú kanyart foglal magába. A füves pályát kivéve, a pálya belső oldalát körülbelül 5 cm magas és legalább 5 cm széles, erre a célra alkalmas anyagból készített szegélynek kell határolnia.

  Ha a szegély egy részét valamelyik ügyességi szám miatt átmenetileg el kell távolítani, a helyét 5 cm széles fehér vonallal és legalább 4 m-ként elhelyezett minimum 20 cm magas műanyag bójákkal kell megjelölni. Akadályfutásnál ugyanezt kell alkalmazni azon a szakaszon, ahol a versenyzők letérnek a pályáról a vizesárokhoz.

  Ahol szegély nélküli füves pálya van, a belső oldalon 5 cm széles vonallal kell jelölni a pálya szélét, és 5 m-enként zászlókat kell kitűzni a vonalra, hogy a futók ne tudjanak a vonalon futni. A zászlókat a földtől 60 fokban, a futópályától kifelé kell dönteni. A zászlók javasolt mérete 25×20 cm, 45 cm hosszú nyélen.

  2.) A pálya hosszát a belső szegélytől 30 cm-re a futópálya felé kell kimérni, vagy ha nincs szegély, a festett vonaltól 20 cm-re.

  A futópálya felmérésekor két független mérést szükséges elvégezni. A mért távolságok között a különbség nem lehet több, mint 0,0003xL+0,01 m, ahol L a mérendő pálya, illetve a pályaszakasz hossza méterben.

  A képlet alapján a mérések közötti különbség 100 m, illetve 400 m-nél nem lehet nagyobb mint 0,04 m, illetve 0,13 m.

  3.) A versenytávokat a rajtvonalnak a céltól távolabbi szélétől a célvonalnak a rajthoz közelebbi széléig kell mérni.

  4.) 400 m-en és az annál rövidebb távokon minden versenyzőnek legalább 1,22 m, de legfeljebb 1,25 m széles, 5 cm-es vonallal határolt külön pályát kell biztosítani. Minden pályának egyforma szélesnek kell lennie. A belső pályát a fenti 2. pont szerint kell mérni, míg a többit 20 cm-re a pályát határoló belső vonal külső szélétől.

  5.) A nemzetközi versenyeken lehetőleg nyolc futósávot kell biztosítani.

  Megjegyzés: A hazai bajnoki és I. osztályú versenyeket csak olyan pályán szabad lebonyolítani, ahol legalább hat futósáv van.

  6.) A futópálya legnagyobb megengedett lejtése keresztirányban 1:100, a futás irányában 1:1000 lehet.

  Megjegyzés: Új futópályák építésekor figyelni kell arra, hogy a keresztirányú lejtés a pálya belseje felé legyen.

  7.) A futópálya felépítését részletező összes technikai adat, a pálya méreteivel és jelzéseivel, az IAAF futó- és ügyességi pálya szabályzatában találhatók. Jelen szabály követendő alapkövetelménynek számít.