Menekülés a Dzsumbujból

Menekülés a Dzsumbujból
Menekülés a Dzsumbujból
Kürthy István
Kürthy István

Latest posts by Kürthy István (see all)

Az Illatos úti Dzsumbuj jelentette a 80′ -as 90′ -es években a budapesti nyomor eszenciáját. Ez nem egy álmos lakótelep volt, amiről csak néhány rapper proligyerek kántálja ritmusra, hogy “Gettó”. A Dzsumbuj önmagáért beszélt. Ha elmentél, illetve el mertél menni arra a környékre, ahol ezek a házak álltak, akkor már nem is volt több kérdésed. Aki ideszületett, annak pedig valóban adott volt minden feltétel ahhoz, hogy igazán szar legyen az élete.  A helyieket nehezen viselte el a külvilág és a helyiek sem fogadták el a külvilágot. dzsumbujA dicstelen vég hasonló a Mária Valéria telep sorsához. Az épületeket lebontották, a lakókat pedig Csepelre és a Havanna lakótelepre exportálták a kerületből. Mára egy nagy puszta maradt az épületek helyén, ipari hasznosításara vár a terület, ahová remélem egy újabb szuper vegyi üzem települhet hamarosan.

Na, de térjünk vissza azokba a 80′ -as évekbe, amikor ebbe a világba tesz látogatást a IX. kerületi tanács lakásügyi osztályának két egyetemista gyakornoka, akik szabadidejükben egyébként világmegváltó terveiket szövögetik.  A két egyetemistát Orbán Viktornak és Fodor Gábornak hívták.

 Fodor Gábor és Orbán Viktor
Fodor Gábor és Orbán Viktor

Néhány hónapja jártunk utána Orbán Viktor lakásügyi előadó múltjának. Ekkor sikerült telefonon beszélnünk Fodor Gáborral a rendszerváltó FIDESZ másik ikonikus figurájával. Kiderült, hogy együtt gyakornokoskodtak Orbánnal a IX. kerületi lakásügyi osztályon. Elmondása szerint nem kifejezetten a József Attilán, inkább az Illatos úton vetették be őket a társadalom legmélyebb bugyraiba. “Előfordult, hogy futnunk kellett.” -mondta.