Holnap már ne tessék sírni!

Holnap már ne tessék sírni!
Holnap már ne tessék sírni!
Kürthy István
Kürthy István

Latest posts by Kürthy István (see all)

Nem általános, de ritkának sem mondható, hogy a lakótelep fáit hirdetőoszlopnak használják. Választások idején az egyik jelölt szerette volna “Budapest legzöldebb lakótelepét” képviselni az önkormányzatban, ezért egy tűzőgép segítségével a Nagyjátszó fáit tapétázta ki mosolygós arcképével…

Persze, mondhatjuk, hogy “ugyan már, néhány rajzszeg nem árthat semmit”. Talán még ennek az Ifjúmunkás utcában álló fiatal platánnak sem okoz gondot a törzsébe csavarozott figyelmeztető felirat.

facsavar2

Igazából nem is a fa sérül fizikailag, hanem a lakótelep “versenyelőnye” csökken a legtöbb budapesti lakóteleppel szemben, ami éppen ebből a rengeteg fából származik. Akkor is ha szöszöznek, ha beárnyékolják a lakást, ha nedveket csepegtetnek a parkoló autókra. A zöld környezet az, amiért elsősorban a lakótelep mellett döntenek az ideköltözők, ezzel a lakosság összetételére is hatással vannak a fák. Ha csökken ennek a zöld területnek az aránya, – azaz csökken a versenyelőny a legtöbb budapesti lakóteleppel szemben -, akkor a lakások és albérletek ára is csökken majd. A környezetükre igényes emberek pedig fokozatosan helyet cserélnének arra kevésbé igényes emberekkel.

Talán az Orczy kert és a Városliget fáinak sorsa is másként alakul, ha a döntéshozók, már az ötletelés során fáradtan legyintenek, hogy “ezt a lakosság biztos nem fogja engedi”.

Most érdemes érzékenyen reagálni ezekre az utunkba kerülő banálisnak tűnő környezeti problémákra a lakótelepen, és nem akkor kell háborogni, ha már jönnek a favágók.