Holnap már ne tessék sírni!

Holnap már ne tessék sírni!
Holnap már ne tessék sírni!

Nem általános, de ritkának sem mondható, hogy a lakótelep fáit hirdetőoszlopnak használják. Választások idején az egyik jelölt szerette volna “Budapest legzöldebb lakótelepét” képviselni az önkormányzatban, ezért egy tűzőgép segítségével a Nagyjátszó fáit tapétázta ki mosolygós arcképével…

Persze, mondhatjuk, hogy “ugyan már, néhány rajzszeg nem árthat semmit”. Talán még ennek az Ifjúmunkás utcában álló fiatal platánnak sem okoz gondot a törzsébe csavarozott figyelmeztető felirat.

facsavar2

Igazából nem is a fa sérül fizikailag, hanem a lakótelep “versenyelőnye” csökken a legtöbb budapesti lakóteleppel szemben, ami éppen ebből a rengeteg fából származik. Akkor is ha szöszöznek, ha beárnyékolják a lakást, ha nedveket csepegtetnek a parkoló autókra. A zöld környezet az, amiért elsősorban a lakótelep mellett döntenek az ideköltözők, ezzel a lakosság összetételére is hatással vannak a fák. Ha csökken ennek a zöld területnek az aránya, – azaz csökken a versenyelőny a legtöbb budapesti lakóteleppel szemben -, akkor a lakások és albérletek ára is csökken majd. A környezetükre igényes emberek pedig fokozatosan helyet cserélnének arra kevésbé igényes emberekkel.

Talán az Orczy kert és a Városliget fáinak sorsa is másként alakul, ha a döntéshozók, már az ötletelés során fáradtan legyintenek, hogy “ezt a lakosság biztos nem fogja engedi”.

Most érdemes érzékenyen reagálni ezekre az utunkba kerülő banálisnak tűnő környezeti problémákra a lakótelepen, és nem akkor kell háborogni, ha már jönnek a favágók.