A nyugalom szigete

Te, kinek lelke zaklatott! Mesélj, Te még nem jártál ott? Nem leltél a helyre, mire én? Nem voltál a nyugalom szigetén? Ahol hallani a csend hangját, Ahol hallani a Nap szavát? Ahol éjszaka a hold táncol, S te a csillagokkal játszol? A szellő édesen simogat, A tenger szelíden hívogat? Ahol nincs magány és fájdalom, Ahol csend honol és nyugalom? Ahol tovaszálltak a felhők, Eltűntek a hatalmas erők? Ahol tengernyi a jóság, Ahol megszűnt a gonoszság? Te, kinek lelke zaklatott! Mesélj, Te nem jártál ott? Vagy tán nem tudod a helyet, Ahol mindezt meglelheted? Ülj csendben s hallgasd némán, Onnan belülről, hogy kiállt! Mindez megvan szíved mélyén, Bátran keresd ott, a helyén! – írta lakótelepünk névadója, József Attila a Nyugalom szigetén című versében.

Bár József Attila természetesen nem a lakótelepünkről írta a fenti versét, de talán nyugodtan kijelenthető, hogy a nyugalom szigete kifejezés olykor nyugodt szívvel használható a külvárosban található József Attila-lakótelepre is. Hiszen a belvárosban töltött fárasztó nap után visszatérve, vagy csak egyszerűen hétvégén az utcáin sétálgatva, a József Attila-lakótelep valóban olyan, mint egy kis sziget, amit az ember nyugodt szívvel hagy el, mert tudja, visszatérve újra nyugalom várja. Persze a fenti mondatok személyes véleményen alapulnak, amelyek nem nyugtatják meg azt, akihez már többször is betörtek, vagy aki egyáltalán nem tud pihenni különböző hangzavarok miatt. Éppen ezért a lakótelep látszólagos nyugalmát igyekeztünk alátámasztani. Az eredményt pedig most egy cikkben ismertetjük az Olvasóval. 17db1883-f1bf-491b-996f-baea495debf4

Budapest és környékének öt szigete mellett a képzeletbeli hatodik, külvárosi nyugalom-sziget látszólagos békéjét először egy a VS.hu oldalon megjelent írás adataival igyekszünk alátámasztani. A cikkben amellett, hogy a szerző maga is béke szigetének nevezi az Ecseri úti metrómegálló környékén található lakónegyedeket, több pozitív adat is olvasható a József Attila-lakótelepről és az ott lakókról. A 2015. június 18. és december 15. közötti időszakot a police.hu és az ingatlan.com oldalak információi alapján feldolgozó írás például kimutatja; az összes metróállomás közül az Ecseri úti megálló környékén történt a legkevesebb, szám szerint tíz bűncselekmény a vizsgált időszakban. De a Pöttyös utcai megálló is ott van az élmezőnyben, ha a minél kevesebb bűncselekmény szerint állítjuk fel a rangsort; ennek a metróállomásnak a környékén 20 bűncselekményről szólnak az adatok.

De ha már a két, a lakótelepet érintő metrómegállónál tartunk, akkor érdemes megemlíteni azt is, hogy a Pöttyös utcai és az Ecseri úti megállók környékén található lakórészek nem csak a kevés bűncselekmény kapcsán hívhatják fel a leendő lakók figyelmét, hanem az itt található ingatlanok alacsony áraival is. Ahogy a lenti diagramon is látszik, az Ecseri úti metrómegálló környékén található ingatlanok átlagára 15 millióra, míg a Pöttyös utcai metró környékén találhatóak 15,5 millióra tehetőek a kutatás szerint. Ezek az árak pedig bár a pár évvel ezelőttieknél magasabbak, de még így is a harmadik és a negyedik helyet jelentik az összes metróállomás összehasonlításában. Valamint szintén érdekes adat lehet a lakótelepre költözni szándékozóknak, hogy vizsgált időszakban mindössze egy lakásbetörés volt a két helyi metrómegálló környékén. A teljes képhez hozzátartozik egyébként, hogy a vizsgálat  egy 400 méter sugarú körben és azon belül pedig a legfeljebb kétszobás (25 és 125 nm közötti) tégla- és panellakások átlagárait figyelembe véve történt.

legolcs-bb-v-gleges-jpg.exact679x586

De ha már a József Attila-lakótelepet érintő két metróállomásnál tartunk, akkor érdemes megemlíteni egy viszonylag friss információt a 3-as metró várhatóan az idei év végén esedékes felújításával kapcsolatban, aminek ideje alatt a lakótelepünkön élők is pótlóbuszokra szállnak majd fel a metró helyett. A  három szakaszban megvalósuló felújítással -Lehel tértől Újpest-központig, a Nagyvárad tértől Kőbánya-Kispestig, majd a kimaradt középső rész – kapcsolatos legfrissebb hír szerint, bár a felújítás fontos része az akadálymentesítés, de ezekből a két lakótelepünket érintő metróállomás bizony sajnos a jelenlegi információk szerint kimarad. Ennek megfelelően, sok más metróállomástól eltérően az Ecseri úti és a Pöttyös utcai megállókban lift már biztosan az egyikben sem, mozgólépcső pedig csak az Ecseri úti metrómegállóban lesz az aktuális információk szerint.

De vissza a cikk témájához! A fenti ábrán látható információk bár csak a József Attila-lakótelep metróállomások felé eső területekre vonatkoznak, talán nyugodtan kijelenthetjük, hogy a metrótól távolabb eső területek sem állandó helyszínei a különböző bűncselekményeknek. Azonban ahhoz, hogy a József Attila-lakótelep közbiztonságáról teljes képet kapjunk érdemes a Börzsöny utcában működő rendőrkapitánysághoz fordulni. Jelen esetben ezt már megtette korábban a kilencedik kerületi televízió csapata, akik a Biztonsági zóna című műsoruk keretében készítettek összeállítást a József Attila-lakótelep biztonsági körképéről. Ezzel folytatjuk most!

A fent megtekinthető videóhoz érdemes még hozzáfűzni, hogy tavaly ősszel a Ferencvárosban a már meglevő 71 térfigyelő kamera mellé újabb 29 kamera került kihelyezésre, amelyből nyolc a József Attila-lakótelep közterületeit figyeli, amelyek még kiegészülnek a lakóházakban található kamerákkal. A fentieket pedig még kiegészíti a Börzsöny utca 13 szám alatt található rendőrségi épület, ahol a nap 24 órájában folyamatos a rendőri jelenlét. Lakótelepünkön a Haller utcai kapitányság mellett működő rendőrségi épület azonban nem az egyetlen, ahova a lakótelepiek fordulhatnak ha a rend őreinek segítségét szeretnék igénybe venni. Ugyanis négy, szintén a Ferencvárosban található társa mellett a Pöttyös utcában működik egy körzeti megbízotti iroda is, ahova szintén lehet fordulni ha a nyugalom szigetén bármilyen bűncselekmény, szabálysértés, vagy bejelenteni való ügy borzolná a kedélyeket.

c65a6ff7-c05f-4692-96a3-3a724f616f72
Körzeti megbízotti iroda a Pöttyös utcában, a József Attila-lakótelepen

Persze a József Attila-lakótelep több más dolog mellett bűnügyi szempontból is sajátos helyszín. Erről beszélt a fenti videóban Fórizs Sándor rendőr is, aki nemrég parancsnoki munkája alapján elnyerte az év rendőre elismerést a Ferencvárosban. A jelenleg őrnagy rangban szolgálatot teljesítő rendőr a kilencedik kerületi televízió műsorában következőket mondta a címben szereplő nyugalom szigete elnevezésre rímelve;

“A József Attila-lakótelepnek az egyik sajátossága az a zárt közösség, amit itt lehet tapasztalni. Ide csak az itt élő lakosok jönnek, itt csak célforgalom érkezik, az átmenő forgalmat  forgalomlassítással, illetve forgalomtechnikai eszközökkel ösztönzik, hogy kikerülje a lakótelepet. ” – mondta a kitüntetett rendőr többek között a lakótelepen található fekvőrendőrökre, valamint a sebességkorlátozási szabályokra utalva, majd így folytatta;

“A lakótelep bűnügyi szempontból, rendőri szempontból nézve egy rendkívűl csöndes, az aktív rendőri jelenlét, illetve az itt lakókkal való nagyon jó, megbízható kapcsolatnak köszönhetően nem kiemelt hely. Gyakorlatilag a legtöbb kiemelt bűncslekmény tekintetében elértük, hogy szinte minimális vagy nulla legyen az elkövetések száma.  – mondta Fórizs Sándor, majd a lakótelepi társasházakban és a közterületeken telepített kamerák bűnmegelőzésében betöltött jelentős és hasznos szerepének megenlítésével zárta a mondandóját, amit egyébként a lenti képen látható Börzsöny utcai rendőrség előtt mondott el.

847bf13e-a842-4167-a90d-71a202371698
A Tan kapuja buddhista főiskola és a könyvtár között található Börzsöny utcai rendőrség épülete

Tehát, ahogy az a fentiekben olvasható, a József Attila-lakótelep a bűnügyi szempontból igencsak csöndes helynek számít, hiszen nem igazán gyakoriak a bűncselekmények errefelé. Persze mindez nem jelenti azt, hogy problémák, és ezáltal rendőrségi bejelentések nincsenek, hiszen ilyenek is akadnak. Az apróbb, nagyobb rendőri fellépést nem igénylő problémák után az első lényegesebb ügy a zaj, és az esti órákban – főleg nyáron –  túlzott hangerővel történő mulatozás kérdésköre. A leginkább nyáron aktuális probléma forrásaként pedig leginkább a lakótelep környékén található szabadtéri szórakozóhelyek szoktak szóba kerülni. De a fentiekhez hasonlóan érzékeny téma a gyakorta a lakótelepre tévedő hajléktalanok kérdése is, amely kapcsán szintén gyakran érkeznek bejelentések a rendőrségre. De ezen – valamint még talán a grafitizésen – kívűl a többi bűncselekmény száma elenyésző – legalábbis ez derül ki az általam feldolgozott adatokból. Persze ez még mindig nem vigasztalja nyilván azt, aki esetleg bármilyen bűncslekmény áldozata lett a lakótelepen.

A cikk végére érve pedig összefoglalásképpen elmondható, hogy bár a József Attila-lakótelepre ma azon kívül, hogy a legzöldebb lakótelep, valóban elmondató, hogy egy  kis sziget – már csak azért is, mert szinte minden megtalálható itt, ami egy kis faluban – de jó lenne, ha ez így is maradna,  hogy még sokáig lehessen  ide elmenekülni akár az esetleges problémák elől. Magyarul tehát, hogy sokáig lehessen mondani még a József Attila-lakóteleppel kapcsolatban, az Üllői úti nagy autóforgalomtól eltekintve, hogy valóban a nyugalom szigete.