Szeszélyes évszakok

A héten több alkalommal is verőfényes napsütésben és viszonylag jó időben sétálhattak a József Attila-lakótelepre látogatók. A fenti mondatból önmagában még semmi furcsaság nem olvasható ki, azonban van egy apró bökkenő a történetben. Ez pedig az, hogy a tavaszi hónapokban is gyakori időjárást az év legrövidebb hónapjának első hetében jegyezhettük fel. Az egykor zimankót, kemény mínuszokat és depressziós időjárást hozó februárban sokak számára szokatlan időjárásra pedig immáron már a természet is figyelmeztet apró jelekkel. Rövid, társadalmi célú hirdetésnek is beillő bejegyzés következik.

-
Hóvirág nyílik az Üllői út 155. szám alatt található lakótelepi téglaház mögötti kertben

A fenti képen látható és a tavalyi évben is közszemlére tett hóvirág, immár nem csak az Üllői úti lakóház mögött, igencsak elbújva nyílik, hanem idén már a sokkal forgalmasabb helynek számító, Ecseri úti metróállomás zöld területén hívja fel az itteni metróval munkába rohanók figyelmét, hogy bizony itt valami nagyon nincs rendben, hiszen az időjárás az évszaknak egyáltalán nem megfelelő. A sok más mellett, a tavasz hírnökének is nevezett virág a reményt és a tisztaságot szimbolizálja. Ezt támasztja alá a legenda is, miszerint a Paradicsomból kiűzött emberpár a hóvirágok látványából merített vigaszt. Az idén sok helyen már januárban virágzó, nagyjából 10 ezer forint eszmei értékkel rendelkező növény tíz éve védett, éppen ezért tilos leszakítani, bárhol is legyen az. A több fajtában a világ számos pontján megtalálható, a népi nyelvjárásban árvavirágnak, és tavaszikának is nevezett virág bár gyógynövénynek sem utolsó, fontos tudni, hogy levelei mérgezőek. A fentiekben tárgyalt hóvirágok megtekinthetőek az Ecseri úti metróhoz való sétálás közben. 

9b350cc2-67ce-4d20-8cc1-4ac9c22f7de2
Hóvirág nyílik az Ecseri úti metróállomás közvetlen közelében található zöld területen

A természet, tehát ahogy korábban leírtuk, hóvirág formájában apró jelzést küldött, hogy talán nem véletlen, hogy az idei télen még egyetlen hosszabb életű és megtermett hóembert sem láthatott a József Attila-lakótelep közönsége. Igaz, a globális környezeti problémák egyáltalán nem a József Attila-lakótelepen múlnak, hiszen a legzöldebb lakótelep, elnevezéséhez méltóan több természetbarát kezdeményezéssel is büszkélkedhet. Egyik ilyen szimpatikus történet a Tan Kapuja Buddhista főiskola nevéhez fűződik. Lakótelepünk egyetemének két épületén ugyanis – a Börzsöny utca 11. és a Csengettyű utca 3. – a manapság az egyik legelterjedtebb megújuló energiát termelő rendszer, a napelem található. A főiskolára egyébként 2014-ben Európai Uniós forrásból került fel a napelemrendszer.

4b30fcc6-cc58-47e6-a860-d62cb2cdaf8a
A hóvirágról tavaly is láthattak képeket az oldalon; http://jozsefattilalakotelep.hu/2015/01/19/jegviragtol-hoviragig/

De a buddhista főiskola nem az egyetlen lakótelepi oktatási intézmény, amely tesz a környezetért, hiszen mára már néhány kivételtől eltekintve az összes itteni iskolában és óvodában van kihelyezett madáretető – erre a kerületi önkormányzat Madarak Városa Ferencváros címmel külön programot is indított. A fent említett oktatási intézmények közül pedig néhányban madárbarát kert is működik. De ezen kívül a lakótelepen évente megrendezik az autómentes napot, – illetve órákat – valamint az itt közlekedő buszok is környezetbarát üzemmódban közlekednek pár éve. Tehát látható, hogy vannak pozitív jelek, de sajnos még mindig akadnak negatívak is. Pedig akárhonnan is nézzük, a környezeti problémák léteznek és ezeket nagyon kevés annyival elintézni, hogy csak szeszélyesek az évszakok!