Itt lakott Orbán Viktor

Itt lakott Orbán Viktor - jozsefattilalakotelep.hu
Itt lakott Orbán Viktor - jozsefattilalakotelep.hu

„A pálma melletti ajtó lesz az” – mondja a hölgy. „Abban a lakásban lakott Orbán Viktor a családjával, de már régen elköltöztek. Akkor még szakálla és hosszú haja volt” – folytatja.

- De most úgy látom ebben a ferencvárosi lakásban él a felesége meg a kislánya is. Vagy ez csak pillanatnyi, hamarosan tovatűnő állapot? - Nem, reméljük ez már a maradandó valóság. A szolnoki öröklakásunkat cseréltük erre a pesti bérlakásra - nincs három hete, hogy költöztünk. (Képes Hét interjú 1989 Fotó: Gaál Zoltán)
– De most úgy látom ebben a ferencvárosi lakásban él a felesége meg a kislánya is. Vagy ez csak pillanatnyi, hamarosan tovatűnő állapot? – Nem, reméljük ez már a maradandó valóság. A szolnoki öröklakásunkat cseréltük erre a pesti bérlakásra – nincs három hete, hogy költöztünk. (Képes Hét interjú 1989 Fotó: Gaál Zoltán)

„A feleségével, Anikóval tegeződtünk, de lehet, hogy már nem is emlékezne rám, ha találkoznánk. Éjjel nappal jöttek – mentek náluk az emberek, de nem volt velük gond, mindig kedvesen köszöntek.” –fejezi be az idegenvezetést a Mester utca 33 – 35. egyik régi lakója.

Itt lakott Orbán Viktor - jozsefattilalakotelep.hu
Itt lakott Orbán Viktor – jozsefattilalakotelep.hu

Orbán Viktor ezt a IX. kerületi önkormányzati bérlakást 1991 –ben egy V. kerületi önkormányzati bérlakásra cserélte, melyet később meg is vásárolt. A miniszterelnököt ezért a lakáscseréért sokan támadták. Legmélyebben talán Farkasházy Tivadar kotorászott a miniszterelnök zsebeiben, és amit ott talált, azt bele is rakhatta a Hócipőjébe.

Itt lakott Orbán Viktor - jozsefattilalakotelep.hu
Itt lakott Orbán Viktor – jozsefattilalakotelep.hu

Ugorjunk az időben ettől a költözéstől egy negyedszázadnyit. Orbán Viktor azt a meglepő nyilatkozatot tette néhány hónappal ezelőtt, hogy jól ismeri az Illatos utat, mert azon a környéken volt „lakásügyi előadó”.
Mindenki tudja a József Attila lakótelepen, hogy az Illatos út csak egy szippantásnyira van innen. Bizony – bizony! Lehet, hogy pont itt a lakótelepen adta elő a lakásügyeket a jelenlegi miniszterelnök! Amíg te csupán sodródtál a történelem eseményeivel, a Pest – Buda moziban lábad lógáztad, addig Ő eltemette Nagy Imrét + kikergette a ruszkikat + megbuktatta a kommunistákat + sínre tette Özv. Kovács Gedeonné Ifjúmunkás utcai lakáskiutalását is.

Itt lakott Orbán Viktor - jozsefattilalakotelep.hu
Itt lakott Orbán Viktor – jozsefattilalakotelep.hu

Oké, elismerem most egy kicsit cinikus voltam. De tényleg, tök jó lenne tudni, hogy pontosan mettől – meddig dolgozott lakásügyi előadóként és persze legfőképpen azt, hogy hol. Lehet, hogy élnek közöttünk néhányan a lakótelepen olyanok, akiknél a fiók mélyén megsárgult iratok lapulnak, melyek alján ott virít az aláírás, hogy „ Dr. Orbán Viktor lakásügyi előadó”.
(Zárójeles érdekesség, hogy az ősfideszesek közül Áder János köztársasági elnök a VI. kerületi Tanács lakáscsere osztályán dolgozott előadóként. Nagy Andor – jelenleg nagykövet – ugyancsak lakáscsere osztályon dolgozott 1988 –tól a Fővárosi Tanácsnál.)

Szerintem ez egy fontos helytörténeti érdekesség, amiről érdemes lenne megbizonyosodni. Ezért kérek mindenkit, hogy nézze át a családi irattárat, mert jó lenne beszámolni arról, hogy Orbán Viktor lakásügyi előadó múltjához köthető bármilyen apróságra bukkantunk, pl.: egy aláírt űrlap, közös fotó az új lakókkal stb. bármi.
Addig  én írok a témában Orbán Viktornak (ne röhögj, te is írhatsz, fenn van a neten az e-mail címe), illetve a Ferencvárosi Önkormányzatnak, mint lehetséges egykori munkaadójának. Hátha.