A megfordíthatatlan homokóra

Forrás: keptaram.hu

2015. január 1. Ismét egy új év vette kezdetét mindenhol és ezzel együtt szűkebb világunkban a József Attila-lakótelepen is. Ez a jelképesen a lakótelep minden otthonában megtalálható homokórát azonban ismét teljesen hidegen hagyta. Ő ugyanis a jól megszokott kegyetlen egyhangúsággal pergette tovább a homokszemeket. Nem először csinálja, van gyakorlata benne. Ugyanezt tette, amikor megint egy pillanat alatt eltelt a hétvége vagy épp az ünnep, amikor megint eljött a munkavégzés hajnala, és közben megint semmire nem maradt időnk,  amikor épp sírva mindannyian úgy éreztük, megállt egy pillanatra, amikor már túlzottan is sok időnk volt és akkor is, amikor megint eltelt egy év a lakótelepen. Nézzük is meg, hogyan!

A 2015-ös év a lakótelepen az ünnepek és az újévi bulik lecsengése után már akkor is szeszélyes időjárással kezdődött. Ezzel kapcsolatban például már januárban olvashattak arról, hogy az egyébként a tél végét jelző hóvirág nyílik a lakótelepen. Majd következett a február, annak is a vége, amikor a BKK társadalmi egyeztetést hirdetett a lakótelepünkön járó 181-es busz meghosszabított útvonalon történő közlekedésének ügyében.

Önökön múlik

A társadalmi egyeztetésről eredményéről természetesen, ahogy azóta már több cikkben is megemlítettük, semmi információ. Amellett, hogy már akkor javában zúgtak próbaképpen az országszerte beüzemelt lakossági szirénák, illetve, hogy a 2014-es évben történő hármas villamos felújítása után maradt szemetet elszállították, más érdemleges nem történt télen a lakótelepen, illetve ha igen, nálunk nem olvashattak róla.

Így köszöntött be a lakótelepen a tavasz, amely azon kívül, hogy az egyik legszebb évszak zöld lakótelepünkön, több érdekes témát is adott nekünk és ezáltal oldalunk olvasóinak. Ilyen volt például a vasárnapi zárva tartás kapcsán készült cikkünk is, amelyben a lakótelepen vasárnap nyitva maradó üzleteket vettük sorra. A március 15-től életbe lépő kötelező zárvatartási törvénnyel kapcsolatban egyébként később az Önök véleményét is megkérdeztük. De a legfontosabb ezzel az időszakkal kapcsolatban, hogy ekkor robbant be a köztudatba a József Attila-lakótelepet is nagyban érintő Illatos úti szennyezés ügye, ami egész évben témát szolgáltatott a lakótelepen élőknek, a különböző fórumokon. Ezzel kapcsolatban mindenképp meg kell jegyezni, hogy az ügyről a botrány kirobbanása előtt ezen az oldalon olvashattak először.

Miért vagyunk mérgesek?

Ezen kívül a tavasz folyamán még írtunk többek között arról is, hogy bezárt a Csengettyű utcai Coop, ami most konditeremként funkcionál, – így immár kettő is van a lakótelepen. Szintén tájékoztattuk Önöket  az április 11-én, a költészet napja – József Attila születésnapja – alkalmából tartott rendezvényekről, valamint a lakótelepi görög kisebbség helyzetéről és fontosabb eseményeiről. Sok más mellett olvashattak még a lakótelepen éjszaka füttyögő füleskuvikról, vagy épp az új Szederinda nevű étterem megnyitásáról is.

Akkor ugorjunk is tovább a nyári történésekre! Június elején beszámoltunk a babazászló programról, majd az új, zöldterületeken való parkolást szabályozó rendeletről, valamint született egy írás a megváltozott Valéria tér nevű buszmegálló kapcsán is. A nagy nyári melegben még ellátogattunk a bolha- illetve a termelői piacra, hogy egy-egy riporttal mutassuk be azokat. Írtunk a lakótelepünk közelében, a Kiserdőben lezajlott ismételt filmforgatásról és tudósítottunk a Nagyjátszótéren rendezett első nemzetközi bringapóló bajnokságról is. A legfontosabb eseményt talán mégis a brutális erősségű vihar jelentette a nyáron, amely nem elég, hogy hihetetlen erővel csapott le, de emellett milliós károkat és egy emberáldozatot is maga után hagyva tűnt el többek között a József Attila-lakótelepről is.

Videó a tomboló viharról

A nyár fontosabb lakótelepi történései után pedig megérkeztünk az év programokban legtermékenyebb időszakához, az őszhöz. Következnek a programok a teljesség igénye nélkül. A őszi időszakban olvashattak arról, hogy érkezik az új, hármas jelzésű CAF villamos, amely azóta is jár a lakótelepet több megállónál is érintve. Írtunk a lakóteleptől alig pár száz méterre tanyát verő migránsokról. És következett az immár szokásosnak nevezhető lakótelepi mulatság, ahol idén interjút készítettünk Varga Miklós rockénekessel. Ezen kívül volt szó a poloskakérdés mellett az autómentes napról, valamint a lakótelepi térfigyelő kamerák átadásáról is.

Szintén érdekes az őszi időszakból, hogy ekkor látogatott a lakótelepünkre Polgár Judit, valamint ekkor ünnepelte a Börzsöny utcai könyvtár az ötvenedik születésnapját. Ezekről, valamint több más érdekességről szintén olvashattak bőven. De az ősz, és talán az év híre is az volt, hogy októberben átadták Blériot emlékművet a József Attila-lakótelepen. Hiszen az átadásról, ahol a francia nagykövet is megjelent a helyi lapokon kívül több országosan ismert hírportál és napilap is beszámolt. Az emlékmű, – ahogy a helyszínen található emléktáblán és a lenti cikkben is olvasható – a lakótelep akkori helyén lévő katonai gyakorlótéren, 1909. október 17-én Bleriot által véghez vitt, első hazai motoros repülésnek állít emléket.

Már látható a Blériot emlékmű

De ha már fent megemlítettük a több országosan ismert napilapot, akkor még szeretnék egy érdekességet kiemelni a 2015-ös évből zárásképpen. Ehhez pedig tudni érdemes, hogy az országosan ismert Népszabadság, amely valószínűleg több lakótelepi családhoz is eljut, idén Képszabadság néven egyedi kiadványt adott ki, amelyek a lap nyomtatott és online felületén 2007 óta hetente megjelenő Képmentő sorozat legemlékezetesebb darabjait tárják összegyűjtve az olvasók elé. A Népszabadság igencsak jelentős archív anyagának válogatása idén négy részben is megjelent, amelyekben minden fotó mellé az újság volt és jelenlegi munkatársai írtak egy cikket a fotók kapcsán. A kiadványokban olyan érdekességek kaptak helyet, mint például az akkoriban 30 fillérért működő utcai mérleg és az arról készült korabeli felvétel.

És, hogy ez miért kerül szóba a József Attila-lakótelep oldalán? A válasz egyszerű. A lakótelepünk, ugyanis szerepel az idei kiadványban, egy lent látható fotó és egy cikk erejéig. Egész pontosan a fent bemutatott Képszabadság harmadik kötetében, a 91. oldalon található a fotó a József Attila-lakótelepről, Lakótelepi meccsek címmel, Berkó Pál írásával a kép mellett. A cikk egyébként, ahogy fenti linkre kattintva látható, már 2009-ban felkerült az újság internetes oldalára és onnan került be az idén az újságárusok polcain megtalálható egyedi kiadványba. A cikk a lakótelep múltja és néhány akkori szociológiai jellemzője mellett említést tesz a Mária Valéria telepről, és az itt forgatott Hattyúdal című filmről is.

a48f1187-9b9a-41a2-8b69-ddf64e021800
Mikó László 1966-os felvétele a Nagyjátszótér focipályájáról Forrás: A Népszabadság

Ezzel pedig visszavonhatatlanul elérkeztünk az év végéhez. Ahhoz a pillanathoz, amikor az egész év során talán a legnagyobb figyelem övezi az egyébként a sarokban porosodó homokórát. Mindenki figyeli az idő múlását, nehogy eltévessze, mikor kell elkezdeni visszaszámolni az új évet jelentő éjfélhez. Hogy aztán később, az éjfél elmúltával a koccintás után a baráti társaságba visszatérve ismét elfelejtse azt. Hiszen már mindenki jól ismeri, tudja, hiába vágná a falhoz, törné össze legszívesebben, tudják hiábavaló idegeskedni miatta, az év úgyis megint eltelik majd. Ők előnyben vannak, hiszen már mind tudják, hogy akivel örök harcban állnak, az az idő, vagyis a minden lakótelepi otthonban is megtalálható megfordíthatatlan homokóra.

Ezúton is köszönjük, hogy idén minket olvastak, ha gondolják tegyenek így jövőre is! Boldog új évet kívánunk!

A Borítókép forrása a keptaram.hu oldal