Akarsz-e játszani?

“A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni, akarsz-e mindig, mindig játszani” – teszi fel a kérdést Kosztolányi Dezső az Akarsz-e játszani című zseniális versének legelején. A kérdés nem véletlenül merül fel ezen az oldalon, ugyanis a lakótelepen található Kosztolányi Dezső Általános Iskolában szerdán kerületi sakkbajnokságot rendeznek, immáron második alkalommal. Korábban már megírtuk Polgár Judit lakótelepre látogatása kapcsán, hogy az Ifjúmunkás utca elején található oktatási intézményben bizony komolyan gondolják a sakk, mint játékos tanulási forma használatát az oktatásban, ezért alkalmazzák is a Polgár Judit által életre hívott Sakkpalota programot, aminek már hivatalosan is referenciaiskolája az intézmény. A szerdai rendezvény nem titkolt célja a kerületi kisdiákok sakktudásának összemérése mellett, hogy terjessze a sakkot, mint játékos tanulási eszközt a kerületben és azon belül a lakótelepen élők körében is.ca2503fb-799f-4628-9f44-c6a0402c5ad6

A rendezvénnyel kapcsolatban a fenti képen is látható Kosztolányi Dezső Általános Iskolában kérdésemre elmondták, hogy a Sakkpalota programhoz való csatlakozásnak köszönhetően az iskolában heti egy alkalommal sakkórát tartanak, amikor a diákoknak egyszerűen nincs más dolguk, mint sakkozni. Valamint ezen kívül a Sakkpalota program részeként többféle tantárgy oktatásába is igyekeznek beleszőni a sakkot és a hozzá kapcsolódó hasznos játékrészeket. A szerintem igencsak szimpatikusan hangzó tanrendet egyébként egyenlőre csak az alsó tagozatokban alkalmazzák a felső tagozatosok legnagyobb bánatára. Az intézménynél szintén elmondták, hogy a sakk oktatásba való bevonását leginkább többféle képességet fejlesztő hatása miatt tartják fontosnak. Ehhez pedig nem mellesleg látszólag a diákok is jó társnak bizonyulnak a tanárok számára, akik 30 órás tanfolyamot végeznek el a megfelelő sakkoktatás minőségének biztosításáért. Az iskolában egyébként a fiatal érdeklődőknek külön sakkszakköröket is tartanak szakemberek segítségével, ahol az esetleges kiemelkedő fiatal tehetségekkel is van lehetőség foglalkozni. 16417bb1-be47-4edf-a221-fc31a1680caf

A szerdán délután kettő órától a már említett Kosztolányi Dezső Általános Iskolában megrendezésre kerülő kerületi sakkversenyen általános iskolás gyerekek mérik össze tudásukat három különböző, korcsoportok szerint felosztott kategóriában. Minden kerületi iskola kettő tanulót küldhet a versenyre, amelyet bár élőponttal nem rendelkező kisiskolásoknak tartanak, a szervezők igérik, a körülmények hivatalos versenyhez hasonlóak lesznek. A budapesti sakkszövetség honlapján is nyilvántartott kerületi sakkbajnokság idei versenyére december második napjáig lehetett nevezni, úgyhogy az a szülő, vagy fiatal Olvasó, aki adott esetben csak ezúton értesül az eseményről már sajnos csak jövőre tud részt venni a versenyen. De úgy gondolom ebben az esetben most nem is a nevezés a lényeg, hanem inkább a sakk, mint egy régi, nagy múltra visszatekintő játék köztudatban való megerősítése, többek között a József Attila-lakótelepen található iskolák diákjainak körében is.

A fent felvetett kérdés több más indok mellett azért is  lehet érdekes, mert a József Attila-lakótelepen – főleg hasonló lakókörnyeztekkel való összevetésben – kiemelkedően sok oktatási intézmény működik. Egész pontosan hat különböző általános- és középiskola található a lakótelepen a speciális oktatási módszerrel működő Zöld Kakas Líceummal és a Harsányi János Kereskedelmi és Közgazdasági Szakiskolával együtt, és akkor még nem számoltuk ide a jelenleg a Friss utcában, –  a régi Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakiskola helyén – működő, szellemileg súlyosan vagy közepesen sérült gyerekekkel foglalkozó speciális gyógypedagógiai intézményt. Ezt  az iskolát csak azért említem külön, mert itt pont az említett sérült gyerekek miatt fel sem merülhet a sakk oktatásban való megjelenése, szemben a többi lakótelepi oktatási intézménnyel. A kerületi sakkverseny kapcsán számba vett iskolák összeszámlálása után  pedig elgondolkozhatunk azon, hogy valahol talán nem véletlen, a jelenleg a lakótelep karácsonyi hangulatának központjául szolgáló Tinódi pékség közelében lévő József Attila emlékművön – február 3-án volt a lakótelepünk névadójának halálának 78. évfordulója – olvasható sokak által ismert idézet helye.

d44c5208-effe-4551-bd5e-322bde1be28e

A sakk, mint a lakótelepi iskolákban az oktatásban alkalmazható játék, már csak azért sem légből kapott téma, mert napjainkban a hazai középiskolákban és az általános iskolákban is a kerettanterv részét képezi a sakk, mint választható tantárgy. Illetve a fentebb már taglalt Sakkpalota program is több iskolában jelen van, illetve érdeklődés tárgyát képezi a lakótelepünkön található Kosztolányi Dezső Általános Iskola mellett. A lehetőség tehát adott a József Attila-lakótelep  közép- és általános iskoláiban is egyaránt. De a sakk nemcsak az iskolások kiváltsága, hiszen remélhetőleg több felnőtt kedvelője is akad a játéknak a lakótelepen. Ennek megfelelően több idősebb korosztálynak szóló sakkrendezvény is volt a Ferencvárosban az utóbbi időben. De a lakótelepnél maradva, ha jó az idő a Nagyjátszótér melletti parkban az asztaloknál gyakran látni sakkozó felnőtteket is a játszó gyerekek  mellett. Aki pedig egyhangúnak tartja az átlagos sakkpartikat és rendelkezik a célnak megfelelő nagyságú bábúkkal,  kipróbálhatja ugyanitt a park egy eldugott zugában a szabadtéri sakkot is! Összefoglalásként pedig érdemes megjegyezni, hogy mivel egyedül nem lehet sakkozni, ezért a cikknek csak akkor van értelme, ha Ön is akar játszani!