Valami Amerika a lakótelepen

Talán sokaknak újdonságot jelenthet, de a negatív következmények mellett akad pozitív oldala is a főleg hétköznap a  lakótelepen áthaladó, illetve ott megálló autók tömegének, ugyanis így sok más gépjármű mellett olyan különleges autómárkák is a lakótelep utcáira gurulhatnak, mint például az amerikai Lincoln. Az már most biztos, hogy nem először, azt pedig csak remélni tudjuk, hogy nem is utoljára látogatott  hasonló, a tengerentúli retro korszakot idéző amerikai luxusautó a lakótelepre. A fent linkelt 1969-es Cadilacc egyébként pár méter különbséggel ugyanott állt a Dési Huber utcai parkolóban, mint az általam lencsevégre kapott Lincoln Continental jelzésű gépjármű lakótelepre látogató, szintén az amerikai retro korszakban gyártott szériája. Ebből pedig levonhatjuk azt a következtetést is, miszerint még az is lehet, hogy a két különlegesség tulajdonosa azonos. A két kocsi összevetésében még érdekes lehet az adalék, miszerint a két autó gyártási éveiben a Cadillac típus és a Lincoln Continental aktuális szériái versenytársak voltak a luxusautók kategóriájában. A következőkben a lakótelepre látogató Lincoln Continental 1940-es évekre visszanyúló történetét mutatjuk be. 16e0e8ef-94f0-48e1-a74f-ed71113c2fe0Ahogy a fenti képen látható, a tárgyalt autó a méretei miatt valószínűleg csak a szélesebb lakótelepi utcákon fér el, valamint hossza és szélessége miatt az átlagos autóknak fenntartott parkolóhelyek sem alkalmasak számára. Ennek megfelelően az első republikánus amerikai elnökről elnevezett márkájú kocsi a normális parkolási rendtől eltérően, a megszokottnak merőlegesen tudott csak megállni a két autósor között. Legalábbis a fotók készültekor így volt. Az autó aztán rövid megállás után indult is tovább, így nem tartott fel senkit.

De akkor most pár szót az amerikai luxusautó történetéről. Az elején érdemes megemlíteni, hogy a lakótelepen járó autó márkája, tehát az 1917-ben alapított Lincoln – amelynek a jele látható a kocsi orrán –  1922 óta napjainkig a Henry Ford által a kilencszázas évek elején alapított amerikai csúcsvállalat, a Ford Motor Company tulajdonát képezi. A már sokszor említett Lincoln Continental története, ahogy már korábban is említettem, egészen az 1940-es évekre vezet vissza és a mai napig is folyamatosan íródik. A lassan majdnem egy emberöltőre visszatekintő történet egy változatlan nevű modell esetében igencsak feltűnő jelenségnek számít az autóiparban. Ezalatt a több mint hetven év alatt több, mai szemmel nézve is gyönyörű kocsit is gyártottak a Lincoln Continental név alatt, a kétajtós kupétól, a nyitott és zárt tetejűtől egészen a teljes felszereltségű modern luxusautóig. Nem autós szaklap lévén a fent említett modelleknek az egyenként való bemutatásától most eltekintenék, de mindenképp érdemes utána olvasni történetnek.

708b5ae0-1272-424a-922f-8a301b939194A részletes bemutatáson átlendülve még egy dolgot mindenképp meg kell említeni a lakótelepre gördülő Lincoln Continental típussal kapcsolatban, aminek köszönhetően Ön, amikor legközelebb a lakótelepen sétálva találkozik a történelmi négykerekűvel garantáltan más szemmel néz majd rá, mint azelőtt.  Ez pedig az, hogy John Fitzgerald Kennedy, legendás amerikai elnököt is egy Lincoln Continentalban lőtték le 1963. november 23-án – nemrég volt a merénylet évfordulója. A történelmi merénylet kapcsán több, rendkívül értékes fotón is megtekinthető autó, ami egészen pontosan egy 1961-es felhajtható tetejű, négyajtós Lincoln Continental kabrió volt. Az  amerikai elnök saját limuzinja, amelyet  SS-100-X-es néven is neveznek a szaklapok, jelenleg a Henry Ford múzeumban van kiállítva a tengerentúlon. Mi ez, ha nem valami Amerika a lakótelepen!

cf65affd-b04e-4789-8057-b820ab4f0fcd

A cikk végén még meg kell említeni, hogy az amerikai autón kívül vannak állandó, különleges négykerekű lakói is a lakótelepnek. Ilyen például az Ifjúmunkás utcában, a Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskolától nem messze parkoló, népszerű chips márka matricájával feldíszített kis Volkswagen. Vagy a már említett Ifjúmunkás utcáról nyíló Aranyvirág sétányon található autó, amelynek hátulját különböző – nagyjából félszáz – ország matricája díszíti. Nos, ez csak két kocsi a sok közül, ezért ezúton biztatnánk minden egyes Olvasót, hogy amennyiben különleges autót lát a József Attila-lakótelepen, jelezze az oldal valamelyik megadott elérhetőségén, vagy kommentben. Előre is köszönjük!