Varga Miklós interjú a lakótelepi mulatságon

Ismét lezajlott egy lakótelepi mulatság a Nagyjátszótéren. A jó hangulatban eltelt rendezvény fénypontja a szombat esti  Attila fiai társulat koncertje volt. Ennek köszönhetően az este nyolc óra körüli kezdésre szinte teljesen meg is telt a színpad előtti terület, aminek nagy részére sörpadokat helyeztek ki a szervezők. Az esti koncerten több, a rockzene világában jól ismert előadó mellett, Varga Miklós is színpadra lépett az Attila fiai társulat tagjaként. Mi pedig ha már itt járt, kihasználtuk az alkalmat és interjút készítettünk vele közvetlenül koncert előtt.11917487_1039003272801002_2905752779213935084_n

Van bármiféle kapcsolata a József Attila lakóteleppel?

Korábban hat éven keresztül laktam a lakóteleptől nem messze a Somfa közben, ami azért is emlékezetes számomra, mert ez volt az első saját lakásom. Akkori zenekarommal gyakran próbáltunk itt, illetve gyakran jártunk át a Dési Huber Művelődési Házba is.

Hogyan lett zenész? Tudatosan készült rá?

Egyáltalán nem. A kezdeti iskolai évek alatt, mint ahogy sokan mások én sem tudtam eldönteni, hogy mihez kezdjek az életemmel. Így először a geológus szakma felé indultam el, majd elvégeztem a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolát, ezekből később aztán nem lett semmi. De már az iskolai évek alatt is folyamatosan zenéltem, a P. Box-hoz is a főiskolai évek alatt kerültem.

Hogyan alakult a zenei pályafutása?

A Zenit nevezetű első zenekaromba egy tehetségkutató útján kerültem be. Innen a P. Box-ba – Pandoras Box – vezetett az utam, ahol alapító tag voltam. Később a Safari svéd-magyar együttessel kiadtunk egy angol nyelvű lemezt Göteborgban. Állítólag erre a lemezre figyelt fel Szörényi Levente és ezután ajánlotta fel 1983-ban, hogy legyek az első István a király előadásban az államalapító hangja. Valamint még meg kell említenem Koltay Gergő nevét is, aki akkoriban a Kormorán együttesben játszott. Az ő ajánlása is sokat segített.

varga
Fotó: Theoharidis Antonios

Belegondolt már abba, hogy mi lett volna, ha nem Önt választják ki akkoriban István szerepére?

A mi lett volna ha kezdetű mondatok végigkísérik sok ember pályafutását. Nekem személy szerint nagyon-nagy szerencsém volt, hogy akkor engem választottak. Fogalmam sincs mi lett volna, ha nem én kerülök kiválasztásra.

1983-ban az első István a király előadáshoz még csak a hangját adta. Miért alakult így?

Igen az első előadás címszerepét még Pelsőczy László játszotta, én csak a hangját adtam a szerepnek. Egyszerűen csak azért, mert Koltay Gábor rendező egyáltalán nem ismert még engem és így nem merte rám bízni a teljes szerepet. Érdekesség, hogy később ugyanez a Koltay majdnem összes színpadi szerepet rám bízta.

Hogyan fér össze pályafutásában a rockzenész életmód és a színházi szereplések?

A rockzenész társaim néha nem nézték jó szemmel azt, hogy színházban szerepelek, de azt hiszem ez érthető. De ezen kívül nem voltak nagyobb problémák ebből a kérdésből. Mindig igyekszem figyelni, hogy a színházi fellépések ne menjenek a zenészkarrierem rovására és fordítva.

ggg
Fotó: Theoharidis Antonios

Köztudott Önnel kapcsolatban, hogy rengeteg színházi fellépés van már a háta mögött. Melyik lenne az István a király mellett a következő színpadi szereplés, amit kiemelne?

Ha választani kell, akkor az ezredfordulón bemutatott A megfeszített című Kormorán féle rockopera mellett teszem le a voksom. De az Egri csillagok musicalben történt szerepléseimre is jó szívvel gondolok vissza. Már csak azért is, mert a sok pozitív szerep mellett ebben az esetben volt szerencsém egy negatív karaktert alakítva is kipróbálni magam, ugyanis én játszottam Jumurdzsákot.

Ön, aki a sokak számra ismert István karaktert játssza már a kezdetek óta, egyértelműen István párti?

Mostanában sokat gondolkozom el azon, hogy jó döntés volt-e, hogy akkor a Nyugathoz tartozás mellett tettük le a voksunkat. A történelem, ugyanis sokszor az ellenkezőjét bizonyította. Nem tudom nem jártunk-e volna jobban, ha akkor Koppányt választjuk…

Mit szól az új István a király előadás kapcsán megjelent  kritikákhoz?

Nem is igazán értem a kérdést. Ne vegye magára de a sajtó néha egyszerűen hülyeségeket ír. Szerintem a kritikusoknak nem volt igazuk. Tizenkétezer ember tapsolt állva nekünk az előadás végén a Városligetben, mi pedig nekik, a közönségnek játsszunk. Az előadást leszóló nagy részben balliberális média pedig már a kezdetekben is sokszor negatívan írt az előadásokról.

Hogyan került a most fellépő Attila fiai társulathoz?

Kalapács Józsi ötlete volt az egész társulat létrehozás –  ekkor éppen ő lép a sátorba – És mivel a zenekar a különféle nemzeti rockoperák mellett főleg az István a királyból játszik részleteket, így egyértelmű volt, hogy én is tagja legyek a társulatnak.

varga miklós
Fotó: Theoharidis Antonios

Mit szól ahhoz, hogy sokan Önnel kapcsolatban leginkább a híres Európa című dalt ismerik? Nem unja még elénekelni?

Nem hiszem, hogy az Európát ismernék csak, de tény, hogy sokan ismerik és én is elég gyakran adom elő. De erre azt tudom mondani, hogy ha Mick Jagger-t megkérdeznék, hogy nem unja-e még elénekelni a Satisfaction-t, szerintem azt mondaná, hogy nem.

Hogyan született a dal egyébként? 

Az Európa című dal két különböző nóta összeolvadásából született akkoriban. A kék farmer című szerzeményből és az Európa szövegéből lett egy a végén. Egyébként a most már sokak által ismert dal alapötlete itt született a lakótelepen a Dési-ben. A művelődési ház akkori igazgatója, Varga Mihály javasolta, hogy a mostani Európa szövege milyen jól hangzana ha zenét írnánk alá.

Mik a tervei a közeljövőre?

Lassan készül az új lemezem az együttesemmel, a Varga Miklós és Band-el, amivel a régi, jól megszokott stílust követjük továbbra is. Ezen kívül folytatódnak a fellépések. Lassan pedig betöltöm a 60 éves kort, amit egy nagyszabású koncerttel szeretnék ünnepelni.

Ha éppen nem zenél, mivel tölti az idejét? 

Rendszeresen járok edzeni és focizni a magyar színész válogatott csapatával. A maradék időmet pedig természetesen igyekszem mind a családommal tölteni.

12004907_973479332693892_8545116615576427949_n
Fotó: Theoharidis Antonios

#lakotelepimulatsag