A következő megálló a Valéria tér

Pár hónapja buszmegálló tábla emlékezteti a József Attila lakótelep történelemének egyik fontos fejezetére az arra sétálókat. A Dési Huber utca és a Napfény utca kereszteződése előtt a Görögség háza mellett található megálló az első kézzelfogható, a lakótelep múltjára utaló emlék a környéken. Ahogy olvasók közül sokan tudhatják vagy, ahogy néhányan Önök közül esetleg láthatta is, a József Attila lakótelep egy részének a helyén, a borzalmas életkörülményeiről elhíresült nyomortelep működött Mária Valéria telep néven.1.

A Távíró utcai végállomás felé közlekedő 181-es, és a 281-es busz megállója egész pontosan március hatodika óta viseli a régi Napfény utcai név helyett, az új Valéria tér elnevezést. Viszont mivel magam nem gyakran utazom ezzel a busszal, és mert a történet – szerintem helytelenül – nem lett semmilyen fórumon bejelentve, csak a napokban értesültem az esetről. Az új megálló névválasztásánál fontos szerepet játszott az a tény, hogy a tábla mellett található területet Valéria tér néven illetik a térképek. Bár erre a lakótelepen semmilyen utcanévtábla nem utal. Pedig nem ártana, ugyanis, a Budapest történelemét jól ismerők, és az érdeklődők számára a  Blériot féle első motoros repülésen kívül -ami a lakótelepünk helyén történt- talán még a Mária Valéria telep története lehet érdekes, vagy jelenthet újdonságot.2.

A megálló nevének megváltoztatásával kapcsolatban megkerestem a BKK sajtóosztályát is, akik a következőt válaszolták többek között arra, hogy milyen indíttatásból cserélték le a táblát;

„Az új elnevezését az indokolja, hogy a Napfény utca – Pöttyös utca – Dési Huber utca kereszteződésben levő megállók bár egy csomópontot szolgálnak ki, eltérő nevet viseltek. Ezen túlmenően a Napfény utca elnevezést a Napfény utca déli végében lévő megállópár is viseli, amit a 181-es busz szombatonként és a 999-es éjszakai járat érint. Eltérő helyszínen tehát azonos nevű megállók voltak a 181-es vonalon, ami a tájékozódást megnehezítette.”

Eddig tehát a szakmai válasz. Majd a BKK munkatársa leírta, hogy a névválasztásánál figyelembe vették, azt, hogy a Valéria tér elnevezés több különböző, köztük hivatalos forrás által már használt név, ők pedig többek között ezt is figyelembe véve hozták meg a döntést. Illetve a BKK válaszleveléből az is kiderült, hogy az új név keresésekor a lakótelep múltjával kapcsolatban nem végeztek vizsgálatokat, de az új tábla kihelyezése óta már kaptak olyan visszajelzést, hogy az új név már korábban létezett csak eltörölték azt. Végül az időpontra vonatkozó kérdésemre leírták; „A megálló nevét a 181-es járat menetrendi módosításához kapcsolódóan módosítottuk, az időzítésnek közlekedésszakmai indokai vannak”. –zárta a levelet a BKK sajtósa.

3.

A fent látható mai Valéria tér Budapest egyik legborzasztóbb nyomortelepének a nevét viseli, amiről érdemes pár szót ejteni. A Mária Valéria főhercegnőről elnevezett telep története az 1914-es évekre nyúlik vissza. A helyén először a háborúban megsérült rengeteg katona számára épült kórházi ápolásra szolgáló barakkok voltak. A háború borzalmait követően lettek ezekből szükséglakások, amit több ezer szegény és rászoruló ember lakott akkoriban. A kezdetleges, összetákolt építmények az idősebb korosztály elmondása szerint jól láthatóak voltak az akkoriban az Üllői úton közlekedő 43-as, és 50-es villamosról a mai lakótelep szélén. A nyilván borzasztó higiéniás adottságokkal rendelkező telep a háború vége után, nagyjából a metró építése idejére már többé-kevésbé felszámolásra került, ugyanis ekkor már nagyban épült a lakótelep.

A lakótelep felépítése óta már több évtized eltelt, azonban a történetére, a régi időkre a lakótelepen nem sok dolog emlékezteti az embert. Egyedül az utcanév táblák utalnak egy másik, korábbi korra. Gondoljunk csak az Egyetértés, a Lobogó, vagy akár az Ifjúmunkás utcákra, amelyek tipikus szocialista elnevezések, de amellett, hogy egy akkori politikai korszakot jellemez, sokaknak emlékeket is jelenthet. Éppen ezért lehetne fontos, hogy a buszmegálló tábla mellett, utcanév tábla is jelezze a Valéria teret az itt lakóknak. Addig azonban meg kell elégednünk azzal, ha bemondják a buszon, hogy a következő megálló a Valéria tér.