A türelem vége

Június 1-től a Ferencvárosi Önkormányzat által elfogadott, a közösségi együttélés normáit szabályozó rendelet lépett hatályba a kerületünkben. A lakótelepünket is nagyban érintő rendeletben foglaltak megszegése eddig a fokozatosság elvét követve csak egyszerű figyelmeztetést vont maga után. Június 19-től azonban már pénzbírságot kell fizetnie annak, akit szabálysértésen kapnak a közterület-felügyelet lakótelepen szolgáló munkatársai. A felügyelők által kiszabított büntetés 5 és 50 ezer forintig terjedhet. A rendelet egyik passzusa a lakótelepünk életének egyik sarkalatos pontjával, a parkolással foglalkozik. De nem  az Ecseri úti metróállomás környékén található parkolók hétköznaponként tapasztalható túlzsúfoltságának problémájával, hanem a zöldterületen való parkolással. 1.

A szabályozás előírja, hogy zöld, vagy zöldterületnek minősülő területen tilos parkolni gépjárművel. Ennek megfelelően tilos megállni többek között a Távíró utca erdő melletti részén, illetve az Epreserdő utca melletti zöldterületen is (fenti képen). Ha pedig valaki ezt mégis megteszi, az holnaptól magas pénzbírságra számíthat, mert a tiltott helyen való parkolás környezetrongálásnak minősül. Viszont a közterület-felügyelet munkatársai már június eleje óta folyamatosan figyelmeztetik a gépkocsi tulajdonosokat, ezért abban bíznak, hogy mostanra már elterjedt az új rendelet, és mára már mindenki tudja, hogy hova nem állhat a gépjárműjével.

2

Ennek ellenére a cikk születésének napján is többen parkoltak a tiltott területen. Fontos megemlíteni a témával kapcsolatban, hogy bár félrevezető lehet, de azt is ugyanúgy büntetik, ha valaki a kikopott, köves, fű nélküli erdőrészen parkol akár rövid időre is. Az új önkormányzati szabály leginkább a hétköznapi csúcsidőben jelenthet majd problémát, ugyanis ebben az időszakban rengeteg autó parkol le a lakótelepünkön, akik nem biztos, hogy tisztába vannak az új szabályozással. A friss rendelet a parkolás kérdésén kívül még sok más kérdést is szabályoz. Például; kutyát csak pórázon lehet közparkba vinni, meghatározott időpontokban nem lehet kerti munkát végezni, valamint kocsi, és egyéb szennyező tárgyak mosása is tilos közterületen.