A 22-es csapdájában

2013 decembere óta üzemel a Napfény utca végén található betonpályán lakótelepünk termelői piaca, ami előtt tavaly szeptember óta a 181-es autóbusz is megáll. A másfél éve a lakótelep szélén üzemelő, gyakran önkormányzati rendezvényeknek is otthont adó piacra látogattunk, ahol az eltelt idő tapasztalatairól is kérdeztük a nagy hőségben dolgozó árusokat.

A betonpályán felállított termelői piacon a cikk elkészítésének napján hét árus kínálta a különböző saját termelésű portékáit. Közülük többen zöldséget, gyümölcsöt árultak, de lehetett kapni még különféle sajtokat, húskészítményeket, szörpöket és lekvárt is, a termelői minőséghez igazított áron. A piacon dolgozó kereskedők egyébként az ország több pontjáról érkeznek hétről-hétre a lakótelepünkre. Bács-Kiskun megyéből, Csongrád megyéből, Dunaföldvárról, és Pest megye különböző részeiről is jönnek árusok a piacra.12

A piac látogatottságával kapcsolatban a helyszínen dolgozók állítására hagyatkozva elmondható, hogy bár vásárlók tömege nem látogat a piacra minden héten, de egy stabil vásárlóközönséggel azért rendelkezik a termelői piac, aminek köszönhetően több árus szerint is egy barátságos, jó hangulatú légkör alakult ki szombatonként. Ennek ellenére csak 3-4 olyan kereskedő van a piacon, aki már a termelői piac megnyitása óta minden szombaton eladásra kínálja a termékét. A többi árus pedig cserélődik. Ez pedig a már címben is említett 22-es csapdáját eredményezi. Ugyanis az árusok pár alkalom után, ha nincs vevő, nem jönnek többet, a vevők pedig azért nem vásárolnak, mert kevés a kínált portéka. 13.

 A nyári forgalom felől érdeklődve megtudtam, hogy a tavalyi nyár finoman fogalmazva sem volt sikeres, ezért az árusok idén a nagyobb vásárlókedvben reménykednek. Az eladók elmondták, hogy a vásárlók száma csak a különböző önkormányzati rendezvények alkalmával szokott nőni.

Az országos hőségriasztás alatt sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a nagy meleg mennyire tesz jót a piacon árult tej- vagy húskészítményeknek, mivel a betonpályán felállított sátrak finoman fogalmazva sem rendelkeznek a például Fővám téri piacon használt hűtési rendszerekkel. Aggodalomra azonban semmi ok. A piacon hűtőtáskával és árnyékot biztosító ernyőkkel, sátrakkal védekeznek a nap ellen. Valamint ahogy megtudtam sokan a törzsvásárlók közül már reggel megérkeznek a piacra, így őket nem zavarja a kánikula. Ráadásul a piac annak ellenére, hogy a nyitva tartása reggel héttől délután három óráig van meghirdetve, a déli órákban bezár. Elkerülve ezzel a nagy kánikulát.

A családias hangulatot jól jellemzik a piacon dolgozó, gyógynövényszörpöket árusító úriember mondatai, aki elmondta, hogy amellett, hogy szombatonként a lakótelepünkön árulja a portékáját, a Wekerlei piacon is dolgozik, és a lakótelepre pedig csak a három-négy, a termelői piac megnyitása óta itt áruló kollégája, és a visszatérő törzsvásárlók miatt jár ki árulni. Pláne most, amikor a gyógynövényszörpöknek nincs szezonja. A kalapos úriembernél egyébként többek között bodzavirág szörp, levendulaszörp, gyömbérszörp, citromfű szörp, és mentás szörp is kapható. Ráadásul amellett, hogy egészséges, és jó árut kínál, egy szimpatikus akcióval is kedveskedik a törzsvásárlóinak. Aki, ugyanis visszaviszi neki a szörpös üvegen található szövetet, az 680 helyett, 550 forintért kapja meg a fél literes szörpöt.14.

Amit még fontos megemlíteni, hogy a helyekért a termelői piacon dolgozóknak jelenleg nem kell fizetniük, talán ezért is vonzó lehet néhány kereskedő számára a piac. Azonban a helyszín és a szombat délelőtti időpont nem biztos, hogy szerencsés minden potenciális vásárló számára. De ez persze csak egy vélemény. Végezetül megemlíteném, hogy a piac vásárlóit kiszolgáló, meghosszabbított útvonalon közlekedő 181-es busz ügyében meghirdetett társadalmi egyeztetés eredményéről még mindig nem tudni semmit, annak ellenére, hogy azt ígérték, hogy áprilisra közzéteszik az eredményt. Jeleztem az illetékeseknek. Dolgoznak az ügyön. A társadalmi egyeztetésekkel foglalkozó részlegen…