Hűtsd le magad!

Jégpálya - József Attila lakótelep
Jégpálya - József Attila lakótelep

Mindössze két hétvégéje maradt azoknak, akik a kánikulában egy kis korcsolyázással frissülnének fel a lakótelepen. A jövő hét végeztével ugyanis a diákok mellett a Weöres Sándor Gimnázium jégpályája is nyári szünetre vonul, hogy aztán szeptembertől újra fogadhassa a korcsolyázni vágyókat.

Jégpálya - József Attila lakótelep
Jégpálya – József Attila lakótelep

A lakótelep, a környező kerületekből is sokak által látogatott jégpályája tizenkét éves múltra tekint vissza. Ahogy a helyszínen dolgozóktól megtudtam, a jégpálya akkoriban egy uszoda helyén épült fel. A kezdeti évek alatt a csúcsidőszakban pedig volt olyan hétvége is, amikor egy nap alatt összesen 300 ember tért be korcsolyázni a jégpályára. De állítólag olyan is megesett akkoriban, hogy közel száz ember próbált egyszerre korcsolyázni az egyébként sem túl nagy jégpályán. Sőt! A kezdetben jégdiszkó is működött szombat esténként a pályán. A jeges szórakozás végül alig fél év után megszűnt, és a helyét átvették az amatőr jégkorong csapatok, akik napjainkban is gyakran használják a pályát főleg az esti órákban. Rajtuk kívül a kerület általános iskolái, gimnáziumai és óvodái, az FTC utánpótlás jégkorong szakosztálya, valamint hétvégén 11 és hat óra között pedig a közönség használja a jégpályát.

Jégpálya - József Attila lakótelep
Jégpálya – József Attila lakótelep

A korábbi évek rengeteg látogatójával szemben ma már közel sincs teltház jégcsarnokban hétvégente,  de azért így se kong az ürességtől a jépályája a közönségkorcsolyázások alkalmával a téli hónapokban. A jeget egyébként használati ideje alatt óránként, a csarnok megnyitása óta meglévő speciális géppel tisztítják. Bár korábban volt rá példa, hogy helyi lakosoknak, diákoknak nem kellett fizetniük a korcsolyázásért, most csak belépővel használhatjuk az iskola jégpályáját. Igaz, a belépő nem vészes. Minden korcsolyázással megkezdett óra háromszáz forintba kerül, és szintén ennyit kell fizetnünk akkor is ha korcsolyát szeretnénk bérelni. Valamint értékmegőrző szolgáltatás is van a jégcsarnokban száz forintért cserébe. Jelenleg annak ellenére, hogy azt gondolhatnánk, hogy a kánikulába sokan szívesen menekülnek korcsolyázni a hűvösbe, nem sokan vannak hétvégenként a jégcsarnokba. Ebből viszont egyenesen következik, hogy aki a szokásokkal szakítva a 30 fokos kánikulába is elmegy korcsolyázni annak valószínűleg nem kell majd sok embert kerülgetnie a jégen.

Jégpálya - József Attila lakótelep
Jégpálya – József Attila lakótelep