Kórusban tisztelegve

Mikis Theodorakis - József Attila lakótelep
Mikis Theodorakis - József Attila lakótelep

Az idén 90 éves  Mikis Theodorakis tiszteletére adtak koncertet tegnap a Görögség Házának színháztermében a lakótelepünkön. A koncerten a világhírű görög zeneszerző műveiből énekelt el néhányat egyedülálló módon a Romiosyni nevű görög kórus. A helyszínen jártunk.

Az ingyenes, bárki számára megtekinthető koncert hat órára volt meghirdetve. Mivel előbb odaértem, volt időm körbenézni a Görögség Házában, ami az utóbbi időben sokat változott pozitív irányba, azonban a végleges állapottól még mindig elég messze van. Mindenesetre, ahogy beléptem az épületbe, egy tágas, szépen kialakított tér fogadott. Ahol a falra festett görög zászlók mellett egy görög származású magyar szobrászművész, Markisz Agamennon alkotása látható.

Görögség Háza - József Attila lakótelep
Görögség Háza – József Attila lakótelep

Az épület belső részén ezen kívül egyelőre berendezetlen termek találhatóak, ahol a jövőben nyelvórákat adnak majd. Illetve a belső térből nyílik a még szintén nem teljesen befejezett színházterem, ahol a koncert is volt. A további terveket illetően megtudtam, hogy szeptemberre a színházterem és a termek is elkészülnek teljesen.  Ha pedig befejeződnek a munkállatok, akkor az oktatás és vele együtt minden más átköltözik a jelenlegi Vécsey utcai központból a Görögség Házába. Ez pedig azt jelentheti, hogy a görög kisebbség egyik legfontosabb központja kerülhet a lakótelepünkre.

A koncertre visszatérve. A kezdés előtt a görögség tiszteletbeli elnöke mondott beszédet, amiben megnyitotta a magyarországi görögök színházának első műsorát. De előtte még megköszönte a nagyszámú jelenlévőnek, és képviselőnek, hogy jelenlétükkel emelik az est fényét. Ezután két hölgy lépett a színpadra, és míg az egyik görögül, addig a másik magyarul beszélt Mikis Theodorakis egyedülálló pályafutásáról, amit a kivetítőn videós anyag kísért. Majd azzal zárták a beszédet, hogy nagy örömükre szolgálna, ha együtt énekelnénk a dalokat. Ezzel pedig elkezdődött a közel egyórás koncert a görög kórus előadásban. A közönség pedig ha nem is énekelt végig minden számot, de abszolút együtt élt a kiváló koncerttel.

Mikis Theodorakis - József Attila lakótelep
Mikis Theodorakis – József Attila lakótelep

A koncerten egyébként a kórust a Mydros együttes két tagja, és Fountanellas Christos kísérte, aki amellett, hogy buzukin játszott, énekelt is, mindenki nagy örömére. A koncert alatt több szóló is elhangzott, férfi és női részről egyaránt. A kórus éneklését Mikis Theodorakisról szóló információk, és videós bejátszások tagolták. A koncertet egy pezsgőzéssel zárta, ami alatt a Zorba dal szólt, ami a zeneszerző talán legismertebb szerzeménye. Mikis Theodorakis a görög zene legismertebb alakja, nevét világszerte ismerik. Rengeteg egyéb műve mellett kiemelendő még az Olimpiai Himnusz, amelyet első ízben 1992-ben, Barcelonában játszottak, valamint a Palesztin Himnusz, ami szintén az idén 90 éves zeneszerző nevéhez fűződik. A koncert befejeztével, a Görögség Házában táncház vette kezdetét, ahol a Mydros együttes adta a talpalávalót.

Mikis Theodorakis - József Attila lakótelep
Mikis Theodorakis – József Attila lakótelep