Nem felejtenek

Görögség Háza - József Attila lakótelep
Görögség Háza - József Attila lakótelep

Nem feledjük – olvasható a lakótelepünkön található Görögök Kulturális Intézetének falán nemrég átadott emléktáblán, görögül. Az emlékmű az I. világháború alatt a  pontoszi genocídium során a törökök által meggyilkolt görögök emléke előtt tiszteleg.cikk

A pontoszi, vagyis a Fekete-tenger menti görögség tragédiája az egyik legnagyobb  traumája a görögöknek. Éppen ezért megtisztelő, hogy épp a József Attila lakótelepen állítanak emléket ennek az eseménynek. Az emléktáblát a görögség a múlt hétvégén, nagyszabású megemlékezés keretében avatta fel. A Fekete-tenger menti görögök tragédiájáról napjainkban viszonylag keveset tudni, szemben a szintén 100 éve kezdődött örmény népirtással. A tragédia évfordulója előtt tisztelegve, ahogy az emléktáblán is olvasható, Görögországban május 19 nemzeti emléknap.

Fontos tudni, hogy a görögség nem az egyedüli elszenvedője volt a borzalmaknak. Az első világháború során az Oszmán Birodalom szisztematikus etnikai tisztogatást hajtott végre az országban élő keresztény kisebbségek ellen. Pontos adatok nem ismertek, de a becslések alapján körülbelül 600 ezer görög, 200 ezer asszír és több mint másfél millió örmény vesztette életét ezen időszakban. Jelenleg is politikai viszályok alapjául szolgál, hogy a török kormány máig tagadja, hogy bármiféle népirtás történt volna. A mai Törökországban is legfeljebb „áttelepítésekről” beszélnek. A legtöbb európai ország azonban határozottan népirtásként ismeri el a történteket.

cikk---

Végül pedig érdemes megemlíteni néhány dolgot az emléktábláról. A tábla tetején egy madár látható, ami a Fekete-tenger menti görögök jelképe. Körülötte a Pontoszi Görögök Magyarországon felirat, alatta pedig a Pontoszi Görögök Genocídiuma felirat olvasható. Lejjebb a május 19 nemzeti emléknap szöveget láthatjuk. Majd ha tovább haladunk lefelé, akkor a cikk elején már említett “nem felejtünk” szöveg olvasható, a pontoszi régió térképébe írva. Legalul pedig, a Magyarországi Görögök Önkormányzata – 2015 felirattal találkozhatuk. Az emléktáblát a megemlékezés alatt,  mellette elhelyezett koszorúk teszik teljessé. Érdemes tehát ellátogatni a helyszínre,  hiszen ez egy darabka történelem a lakótelepen.

hh
Forrás: Facebook/Görögség háza

A cikk elkészítésében segített: Theoharidis Antonios