A vasárnapi bolthelyzet

Ahogy az mindenki számára ismert, március 15-től a hét utolsó napján a nagyobb üzletek nem nyithatnak ki. A jogszabály azonban néhány kivételt is tartalmaz. Ilyen például, hogy a 200 négyzetméternél kisebb üzletek nyitva lehetnek, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat azokban. Ennek köszönhetően két kisbolt is üzemelhet jövő hét vasárnaptól a József Attila lakótelepen. 

Az egyik ilyen, a Pöttyös utca elején található vegyesbolt, amely vasárnap reggel héttől egészen este 10 óráig várja majd a vásárlókat. (lenti képen)

A vasárnapi bolthelyzet
A vasárnapi bolthelyzet

A lakótelepen két nagy üzletlánc a Spar és a Lidl boltjaiban lehetett eddig vasárnaponként vásárolni. A kötelező vasárnapi bezárásra természetesen mindkét üzletlánc reagált. A Lidl üzletlánc a Lobogó u. 12. szám alatt található boltját hosszabbított nyitva tartással üzemelteti, így reggel héttől este tíz óráig tart nyitva. Míg a Spar a benzinkutakon nyitott boltokkal szeretné behozni a kiesett bevételt. Ezért az Üllői út, lakótelepi oldalán található OMV kúton már olvasható is a felirat, miszerint „itt hamarosan Spar üzlet nyílik”.

A nagy üzletláncokon kívül, jövő hét vasárnaptól nem lehet vásárolni a lakótelepen található három Coop üzletláncban és a Pöttyös utcai Reál élelmiszerüzletben sem. Anélkül, hogy állást foglaljak a vasárnapi kötelező zárva tartás ügyében, amikor megkerestem az említett boltokat, általában a „nem lehet, törvény szabályozza”, a „sajnos nem lehet”, és a „sajnos nem” válaszokat kaptam.

A második kisbolt, amely szintén nyitva marad jövő hét vasárnaptól, az Ifjúmunkás utca elején, a La Corte étteremmel szemben található. A hírlapokat is árusító vegyesbolt vasárnap reggel hét órától délután egy óráig várja majd a vásárlókat. (lenti képen)

A vasárnapi bolthelyzet
A vasárnapi bolthelyzet

Bár valószínűleg sokan tudják, de a teljes képhez hozzátartozik, hogy a vendéglátó egységekre nem vonatkozik a szabályozás, így például a kocsmák természetesen jövő hét vasárnaptól is nyitva lesznek a lakótelepen. Más a helyzet azonban a pékségekkel és a cukrászdákkal. A kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő boltok, ugyanis vasárnap csak 5 és 12 óra között lehetnek nyitva. Valamint, hogy tovább bonyolítsuk az egyébként sem egyszerű helyzetet a virág és az újságárusok reggel hattól délig lehetnek csak nyitva.

Végül, de nem utolsó sorban, van még egy boltnak minősülő hely, ami nyitva lehet vasárnap. Ez pedig a Lobogó utcai Spar mellett, nemrég megnyílt kis kürtőskalácsos. (lenti kép jobb oldalán)

A vasárnapi bolthelyzet
A vasárnapi bolthelyzet

Érdekesség, hogy amikor arról kérdeztem a bolt eladóját, hogy nyitva lesznek-e jövő hét vasárnaptól, nem értette a kérdést. Utólag kiderült, ennek két oka is volt. Az egyik, hogy még nem hallott a boltok vasárnapi bezárásának híréről, a másik pedig, hogy nem beszélt magyarul. Miután közös nyelvet találva megbeszéltük a helyzetet, az eladó biztosított, hogy ők  mindentől függetlenül, nyitva lesznek minden vasárnap. A kürtőskalácson kívül sok más élelmiszert is árusító bolt, vasárnap reggel nyolctól délután háromig várja majd az édesszájú vásárlókat.

Update: Olvasónk jelezte, hogy a fent említett boltok mellett, a Pöttyös utcai lottózó és a szintén ott található Nemzeti Dohánybolt is nyitva lesz jövő hét vasárnaptól. Új információ miszerint május 17-től minden vasárnap nyitva tart az Ifjúmunkás utcában található Coop élelmiszerüzlet a Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános iskolával szemben.