Szirénapróbával indul a március

Március 2-án 11 órától teszteli a katasztrófavédelem a Monitoring és Lakossági Riasztó, rövidebb nevén a Molari rendszert. A lakótelepen főleg panelházak tetején található szirénák, 3-4 percig szólnak majd.

A lakossági rendszer három nagy gyógyszergyár a Sanofi, az Egis és a Richter másfél kilométeres körzetében került kiépítésre 2014 szeptemberében, azzal a céllal, hogy a veszélyes ipari üzemek környezetében bekövetkezett súlyos balesetekről és azok hatásairól tájékoztassa a lakosságot. A József Attila lakótelepen, a kőbányai Richter Gedeon gyógyszertár közelsége miatt volt szükség a Molari rendszerek felszerelésére. (lenti képen)

-
A Monitoring és Lakossági Riasztó rendszer

A riasztó rendszerek próbáinak két típusát üzemelteti a katasztrófavédelem. Az első az úgynevezett, csökkentett üzemű (morgató) próba, amely minden hónap első hétfőjén kerül bekapcsolásra. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy miután elhangzik a szöveges figyelmeztetés miszerint, „Figyelem ez próba, most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!”csak pár másodpercre kapcsolják be a szirénát. A második típus (amely most hétfőn is hallható lesz) a hangos üzemű vagy más néven teljes körű próba. Ebben az esetben, közel 3-4 percig szól a sziréna és közben többször elhangzik a figyelmeztetés, ami ebben az esetben a következő; „Figyelem ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják!” A lakótelepen összesen 8 riasztó rendszer működik, ebből az egyik az Ecseri úti metrómegálló mellett lévő toronyház tetején található. (lenti képen)

Fotó: Theoharidis Antonios
Fotó: Theoharidis Antonios

Update; (2015.08.27 csütörtök) A fővárosi katasztrófavédelem közlése szerint robbanás történt reggel a Richter Gedeon Gyógyszergyár területén Budapesten. A munkások egy kisebb méretű tartályt bontottak, amelyben korábban metanolt tároltak. A munkálatok közben a tartály berobbant. Egy ember megsérült, írja az MTI.

A katasztrófavédelem szerint szerencsére nincs nagyobb baj, így csak 100 méteres sugarú körben zárták le a helyszínt, de az ebből az esetből is tisztán látszik, hogy néha bármennyire idegesítő a próbaszirénázás és néha bármennyire feleslegesnek tűnhet a Molari rendszer, bármikor nagy szükség lehet rá.