Valami bűzlik az Illatos úton

Valami bűzlik az illatos úton
Valami bűzlik az illatos úton

Az alábbiakban az eredeti cikk tárolt változata olvasható. A cikk  http://bacskaijanos.fidesz.hu/index.php?id_imgroup=1157  oldalon volt elérhető. 

Valami bűzlik az Illatos úton

2010. április 02. 18:24 

Valami bűzlik az Illatos úton, avagy „Rohad az államgépezetben valami”? – címmel sajtótájékoztatót tartottak dr. Vas Imre és dr. Bácskai János, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltjei április 6-án, 11 órakor az Illatos úton a Vegyiművek jelenlegi helyzetéről valamint az azt övező jogi és környezetkárosító problémákról.

Valami bűzlik az illatos úton
Valami bűzlik az illatos úton

A sajtótájékoztatón a képviselőjelöltek elmondták, hogy korábban levélben fordultak a Budapesti Vegyiművek vezetőségéhez, melyben a következő kérdéseket, megállapításokat fogalmazták meg:
•    „…a telephelyen még bizonytalan ideig, szabálytalanul tárolt, ismeretlen mennyiségű veszélyes hulladék marad, azzal a környezet- és természetkárosítás veszélye továbbra is fennáll, a környezethasználó(k) felszámolása miatt a kötelezettségek teljesítése, illetve azok kikényszerítése kétséges.
•    A hatásterületen élő lakosság felesleges és elkerülhető ártalmaknak van kitéve, amelyek átmeneti tárolóhely kialakításával, mielőbbi műszaki védelmével csökkenthetők és elkerülhetők lennének.

•    Készült-e a 106/1995. Korm. r. szerinti Nyilatkozat és Környezeti állapotvizsgálat a felszámoláshoz? Mit nyilatkozott a BVM Zrt. „f.a.”a fennálló környezeti károkról?
•    Mit szándékozik tenni a KDV KTVF abban az esetben, ha az eladásra meghirdetett BVM Zrt.  „f.a.” ingatlanra érvényes vételi ajánlat érkezik? Az adásvételi szerződésben milyen kikötéseket fog a hatóság érvényesíteni?
•    Teljes körűen ismertek-e a környezeti károk? Ismert-e, hogy mekkora mennyiségű veszélyes hulladékot tárolnak a telepen (ezzel kapcsolatban ellentmondó információk is vannak, így 1.000-3.000 tonna között változó mennyiségek)?
•    Hol tart jelenleg a környezeti kármentesítés, a károk megközelítőleg milyen arányát sikerült már felszámolni, és milyen véghatáridőre várható a teljes kármentesítés?
•    Hol fekszik az a terület pontosan, mely utcák határolják azt a területet, ahol az érintett lakosság lakik?
•    Mekkora a környezeti károk által érintett lakosság száma?
•    Milyen szempontok alapján lett kiválasztva a telepen található talajvízfigyelő kutak közül négy darab, és mi az eredménye a 2010. március 4-én elrendelt mintavételezésnek?”

Levelükre még nem kaptak választ az illetékes vezetőktől. A politikusok elmondták, a jelenleg bizonytalan tulajdoni, és bérlői helyzetben lévő Vegyiművek által okozott környezetszennyezés mértékének megállapítására ezidáig az előző tulajdonosok jogi manőverezésének köszönhetően nem került sor, így nem lehet tudni, hogy pontosan mennyi méreganyag került a környéken a vízbe, a levegőbe és a talajba. Egy esetleges következő, e területen szintén ipari tevékenységet folytató cégcsoport munkája valószínűleg beláthatatlan környezeti károkat okozna. Ezért dr. Vas Imre és dr. Bácskai János elsősorban azt szeretnék elérni, hogy a régóta halogatott teljes körű környezetszennyezést mérő vizsgálatot végezzék el a telephelyen. Ezt követően a következő tulajdonost mindenképpen kötelezzék az ipari terület kármentesítésére, valamint szeretnék elérni, hogy csak olyan tulajdonosa lehessen a Vegyiművek területének a jövőben, aki nem végez elődjéhez hasonló mértékű ipari szennyezéssel járó tevékenységet.