Miért vagyunk mérgesek? 2. rész

A katasztrófavédelem levele- jozsefattilalakotelep.hu
A katasztrófavédelem levele- jozsefattilalakotelep.hu

A néhány hete megjelent „Miért vagyunk mérgesek?” című írás a lakótelep közelében tárolt veszélyes anyagokra próbálta felhívni a figyelmet. A cikk végén megfogalmazott kérdéseket elküldtem néhány hatósághoz, hogy képet kaphassunk a jelenlegi helyzetről. Elsőként a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság küldött tájékoztató levele érkezett meg. Íme:

Katasztrófavédelem levele az Illatos úti szenyezzéssel kapcsolatban
Katasztrófavédelem levele az Illatos úti szenyezzéssel kapcsolatban

Értesítem, hogy a Budapest Vegyiművek telephelyével kapcsolatban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Ügyfélszolgálatához intézett levelét a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hivatala kézhez kapta. A kérdésével kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adom.

– Az Illatos árok vízében kimutatható a Budapesti Vegyiművek szennyezése?

A területen (víz-kár elhárítás) folyik melyet a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség ellenőriz és rendelkezik illetékességgel e kérdéskörben.

– Budapest, illetve más települések invóvízbázisát  veszélyezteti vagy sem ez a szennyezés?

A területen lévő anyagok ivóvízbázist nem veszélyeztetnek. A területen nincs ivóvízbázis kijelölve.

– Nőtt a vegyiművek környezetében élők és a hatásterületen dolgozók körében a -budapesti álaghoz viszonyítva –  a daganatos megbetegedések száma?

Ebben a kérdéskörben a válaszadásra illetékes hatóság a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve

– Milyen eredményeket lehet eddig felmutatni a kármentesítésre nyert 1,4 milliárd forintos uniós támogatásból?

A BVM által nyert pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, ill. jogutódja kezeli. A megvalósult beruházással működtetett talajvíz mentesítést a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség felügyeli. A támogatással megvalósult projektek eredményről hitelt érdemlően csak a pályázat kezelő nyilatkozhat.

– A szennyezésből és a tárolásból kialakulhat bármiféle katasztrófahelyezet? Felkészültek annak kezelésére?

A területen a környezetvédelmi hatóság által kiadott a tevékenység felhagyására vonatkozó engedély alapján folyik a kármentesítés és a veszélyes anyagok kezelése (tárolása), termelő tevékenység nem folyik, közvetlen katasztrófaveszély nincs.

– Várhatóan mikor szállítják el a veszélyes hulladékot a vegyiművek területéről?

A Budapesti Vegyiművek Zrt. felszámolási eljárás alatt áll. A felszámoló nyilatkozata szerint, anyagi eszközök hiányában a telep értékesítéséből  származó árbevételből tudja finanszírozni a Veszélyes hulladékok elszállítását a telepről, melynek időpontja nem prognosztizálható.

Kérem tájékoztatásomban foglaltak tudomásul vételét!

Budapest, 2014. október 20.

dr. Győrfi Gábor tű százados

hivatalvezető

Miért vagyunk mérgesek? 3. rész