Trükkös csomaglopás

Kürthy István
Kürthy István

Latest posts by Kürthy István (see all)

Hogyan lehet csomagokat lopni egy mozgó vonatról? A mélyszegénységben élő helybéliek gyakran alkalmazott trükkjéről ír 1920 -ban a Pesti Hírlap:

Trükkös csomaglopás az egykori Mária Valéria telepen áthaladó vonatokról.
Trükkös csomaglopás az egykori Mária Valéria telepen áthaladó vonatokról.

Nixbrót

Ezer ember közül öt sem tudja, hogy egy Nixbrót nevű városrész is van Pest alatt. A Mária – Valéria barakk kórház épülettömbjét nevezi így a néphumor. A világváros ínségesei laknak itt, akiket a külváros odúiból is kiszorított a nyomor, továbbá ama tizenhárom próbás proletárcsaládok, akiket az Andrássy úti palotákból s a villanyaralókból lakoltattak ki, amikor a bolsevizmus megbukott. (…)
Széles János rendőrfelügyelő, Bogdán rendőrtiszt és egy rendőr kalauzol a Mária Valéria telepen. A felügyelő elmondja, hogy a lopásnak mily egyszerű és zseniális módját eszelték ki a nixbrótiak. „ A sínek ott húznak el és rajtuk sok vonat halad. Már most a nixbrótiak hosszú rudakra erősített kampókkal várják a vonatot. Rohamlépésben belebökik a szárnyas kampót a kiszemelt csomagba s a lépcsőről egy pillanat alatt lerántják vele. A csomagok gazdái tehetetlenül kiabálnak a tovaszálló vonaton, s mire a vészféket megrántják. és a vonat megáll, árkon – bokron túl vannak már a rablott kincsükkel a hidegvérű tolvajok.
/Lázár István: „Nixbrót” Pesti Hírlap 1920. február 22./  

xxccxx