Blériot Budapesten. Emlékezzünk az első repülésre!

Bleriot Budapesten
Bleriot Budapesten

Louis Blériot Budapesten? Első motoros repülés Magyarországon? Éppen a József Attila lakótelep helyén? Igen. Első alkalommal Budapesten, a lakótelep helyén elhelyezkedő katonai gyakorlótérről emelkedett levegőbe repülőgép. Az Ecseri út és az Üllői út sarkán lévő SPAR (a közelmúltig Kaiser) áruház áll most azon helyen, ahol a bemutató repülésre készülő repülőgép számára alkalmi hangárt építettek fel. A repülőgép pilótája pedig nem más volt, mint az a Louis Blériot, aki elsőként repülte át a La Manche csatornát „Bleriot Type  XI” típusú gépével és ezzel a tettével a légiközlekedés egyik leghíresebb úttörőjévé vált.

Louis Blériot Budapesten
Louis Blériot Budapesten

 

Néhány hónappal később, a Magyar Aero Club meghívására Blériot felbatyuzta repülőgépét és Budapestre érkezett, némi pénz (40.000 korona) fejében 1909. október 17-én bemutatót tartott a budapesti nagyközönségnek. Az alkalmi repülőtér az Üllői – Ecseri út – Epreserdő utca – Csengettyű utca – Pöttyös utca által határolt területen húzódott.

Bleriot Budapesten
Bleriot Budapesten

 

A szervezők szektorokra osztották a helyszínt. Épített páholyból 100 koronáért, vagy állva 1 koronáért tekinthette meg a kb. 200 – 300 ezer érdeklődő a bemutatót. Blériot a bemutató alatt többször is fel és leszállt gépével, az összegyűlt tömeg felett körözött 40 – 50 méteres magasságban. Képekért kattints ide!

A József Attila lakótelep történelmével kapcsolatban mindenhol kiemelik, hogy a helyén nyomortelep volt, melynek a lakótelep közepén álló Valéria tér   állít emléket. („Valéria tér” is csak térképen létezik, utcanévtábla nem jelöli.) Az első magyarországi repülésre viszont a lakótelepen semmi nem emlékezteti az itt lakókat illetve az erre járókat. A Spar oldalán jól mutatna egy kétnyelvű emléktábla, vagy akár

Louis Bleriot Budapesten
Louis Blériot Budapesten

a csatorna átrepülésének angliai emlékművéhez hasonló repülőgép sziluettet lehetne – olcsón – készíteni díszburkoló kövekből.

(Írtam Ferencvárosi Önkormányzatnak, hogy gondolják át a fentieket.)